NIEUWSApple

Apple introduceert iTunes 9


Redactie HiFi.nl | 10 september 2009 | Apple

Apple heeft iTunes 9, de nieuwste versie van `s werelds populairste programma voor het kopen, beheren en afspelen van digitale muziek geïntroduceerd. De nieuwe versie biedt veel nieuwe functies zoals iTunes LP, Thuisdeling en Genius-mixen. Volgens Apple is het nu makkelijker dan ooit om via iTunes 9 muziek, films en tv-programma`s te ontdekken, te kopen en af te spelen.

De Store heeft ook een nieuw uiterlijk gekregen en de synchronisatie is vernieuwd. De iTunes Store is de populairste onlinewinkel voor muziek en films en heeft een catalogus van meer dan 11 miljoen nummers, meer dan 50.000 afleveringen van tv-programma`s en meer dan 7500 films, waaronder 2000 in HD-kwaliteit.


Foto: screenshot iTunes Store

Steve Jobs, CEO van Apple legt uit: ".. door de innovatieve functies is het gebruik nog verder verbeterd en is het aanbod nog sterker geworden. Zo kunnen de artiesten hun fans via iTunes LP meer betrekken bij hun creatieve proces en kunnen muziekliefhebbers zich helemaal in een album onderdompelen, met artwork, song- en albumteksten, foto`s en filmpjes."

iTunes LP betekent een nieuwe stap voorwaarts voor het traditionele muziekalbum. Bepaalde albums in de iTunes Store zijn namelijk voorzien van een aantal extra`s, zoals livevideo`s, songteksten, artwork, albumteksten, interviews, foto`s en credits. Enkele iTunes LP-titels die vanaf vandaag verkrijgbaar zijn, zijn Highway 61 Revisited van Bob Dylan, Come Away With Me van Norah Jones, American Beauty van The Grateful Dead en Big Whiskey and the GrooGrux King: iTunes Pass van de Dave Matthews Band. Een soortgelijke nieuwe functie voor films heet iTunes Extra`s, en biedt onder andere documentaires, verwijderde scènes, interviews en interactieve galeries.


Foto: iTunes synchronisatie

Een andere nieuwe functie in iTunes 9 is Thuisdeling. Hiermee kunnen muziek, films en tv-programma`s eenvoudig naar de andere vijf gemachtigde computers in een huishouden worden gekopieerd. De Genius-functie is uitgebreid met de Genius-mixen. Deze worden gemaakt aan de hand van ruim 27 miljoen muziekbibliotheken met meer dan 54 miljard nummers die via Genius zijn verzameld en geanalyseerd.

Apple meldt tevens dat de synchronisatie van iTunes 9 en iPhone OS 3.1 is verbeterd, zodat iPhone-bezitters hun programma`s direct in iTunes kunnen ordenen, waarna deze automatisch op dezelfde manier op de iPhone verschijnen. Ook het synchroniseren van ander materiaal is eenvoudiger geworden, dankzij de nieuwe mogelijkheid om muziek op artiest en genre te synchroniseren en om foto`s op gebeurtenis en gezicht te synchroniseren.

Gebruikers kunnen iTunes 9 vanaf heden gratis downloaden vanaf www.itunes.com.

EDITORS' CHOICE