NIEUWSBurmester

Details: Porsche Panamera met Burmester


Redactie HiFi.nl | 08 september 2009 | Burmester

In februari deed HiFi.nl al bericht van de nieuwe Porsche Panamera met het Burmester Ultimate High-End Surround Sound System. Op 12 september viert de Panamera, met het optionele Burmester systeem, zijn nationale première. Tijd om nog eens wat beter te kijken naar waar de twee Duitse grootmachten toe in staat zijn.

Hoewel het geluid van een Porsche zelf voor velen al een genot voor het oor is, werd de samenwerking met Burmester gezocht om dit geluid ook binnen de auto een passend vervolg te geven. Vanaf het begin van de ontwikkeling is nauw samengewerkt met als resultaat dat het gehoormatige concept en het interieurdesign een perfecte synthese vormen.

Eénmaal eerder heeft het bedrijf uit Berlijn een systeem voor een auto ontwikkeld, namelijk voor de Bugatti Veyron 16.4, met een prijskaartje van dik boven de één miljoen euro. Voor de Panamera wordt gebruik gemaakt van zestien gescheiden versterkers met een totaal vermogen van ruim 1000 watt en een totaal conusoppervlakte van 2,400 cm2 waaronder Ribbon Tweeters (Air Motion Transformer) verdeeld over 16 luidsprekerunits die speciaal voor de Panamera werden ontwikkeld.

De Air Motion Transformer (AMT) tweeters betekenen een primeur voor de autowereld. Deze zijn vederlicht, daardoor snel reagerend en zijn speciaal ontwikkeld voor de Panamera. De techniek voor deze tweeters is geleend uit de Burmester Reference B-100 luidspreker.

Het geheel wordt beheerst door een geavanceerde digitale geluidsprocessor, die met speciaal voor de Panamera ontwikkelde software het geluid optimaliseert voor alle zitplaatsen in de auto en tegelijkertijd automatisch interieur- en motorgeluiden compenseert. Radio, cd en dvd kunnen worden weergegeven in diverse stereo- en surround instellingen.

Voor het audiosysteem moet ongeveer 5000 euro worden betaald, een hoop geld maar niet veel voor een Burmester systeem. Bovendien kan het er vast wel vanaf sinds u net die nieuwe Porsche van 140.000 euro heeft aangeschaft. De Panamera zal op 12 september in de showroom van het gloednieuwe Porsche Centrum Amsterdam (langs de A2, bij de aansluiting op de A9) staan.

EDITORS' CHOICE

 • Op vakantie bij de dealer
  HIFI.NL Lezersaanbiedingen
  Op vakantie bij de dealer
  lees meer »
 • Review
  Elac Debut Reference DFR52
  Review
  lees meer »
 • Verslag en jubileumaanbiedingen
  Songs of Protest met Goldmund en Kharma
  Verslag en jubileumaanbiedingen
  lees meer »