NIEUWSOnkyo

Onkyo`s drie nieuwe 9.2 kanaals AV receivers


Redactie HiFi.nl | 29 augustus 2009 | Onkyo

(Gezien op internet)

Onkyo heeft in de V.S. drie nieuwe receivers gelanceerd met een 9.2 kanaals aansluitmogelijkheid. Alle drie de receivers hebben een THX Ultra2 Plus certificering, een netwerkaansluiting en internetradio mogelijkheden.

De nieuwe receivers bestaan uit de TX-NR1007, TX-NR3007 en TX-NR5007 als vlaggenschip. De goedkoopste NR1007 kent zes HDMI-aansluitingen (1.3a) met upscaling naar 1080p via een Faroudja DCDi chipset. De luxere NR3007 heeft er zeven, terwijl de NR5007 maar liefst acht HDMI-inputs heeft. De laatste twee hebben er ook één aan de voorzijde voor snel aansluitgemak en kunnen upscalen naar 1080p/24p beeldformaten, ook vanaf de analoge aansluitingen. Dit geschiedt via een HQV Reon-VX chipset.

Alledrie de receivers hebben een dubbele HDMI-output, die kunnen worden geprogrammeerd om hetzelfde of een verschillend signaal te kunnen weergeven. Leuke feature is ook de ISF-gecertificeerde calibratiemogelijkheden die via een menu te bereiken zijn.

De ethernetpoort aan de achterzijde van de receivers ondersteunt niet alleen streamingmogelijkheden via een netwerk, maar ook internetradiostations en -services worden breed ondersteund. Aan de compatibiliteit met het later dit jaar te verschijnen Windows 7 is gedacht, alsmede de DLNA 1.5 certificering.Voor de audiosignalen heeft Onkyo drie TI Aureus DSP chips in de receivers ingebouwd om een immense keuze te bieden qua DSP-instellingen. Afgezien van deze decoderingen bieden de receivers een akoestische setup en optimalisatie door middel van THX en Audissey software-implementatie. De twee luxere receivers bieden daarnaast ook nog het nieuwe Dolby Volume.

De negen eindversterkers kunnen naar wens op diverse manieren worden ingezet en geconfigureerd. Natuurlijk als volledige 9.2 theater-opstelling, met aan ieder kanaal een eigen luidspreker en een linker- en rechter subwoofer, of met twee paarhoogte- of stereo-wide luidsprekers. De versterking kan ook worden ingezet om -naast een traditionele 5.1 opstelling- tweee extra zones in huis van stereo geluid te voorzien. verder kunnen er twee eindversterkers worden omgeleid om de voorste twee weergevers te kunnen bi-ampen, of zelfs gebrugd te kunnen werken voor de stereo weergave. Dit laatste geldt weliswaar alleen weer voor de NR3007 en NR5007. Verder kan het duurste type ook nog eens alle stereo bronnen naar een toegewijd luidsprekerpaar sturen, terwijl er voor home theatertoepassingen een ander 7.2 kanaals opstelling in dezelfde ruimte van geluid wordt voorzien.

De TX-NR5007 heeft negen maal 145 Watt versterking aan boord en een torodiale voedingsbron. De TX-NR3007 kent 140 Watt per kanaal en heeft, evenals zijn grotere broer, gescheiden stroomtoevoer voor zowel audio- als videoprocessie en weergave. De 135 Watt TX-NR1007 heeft kent een iets simpeler opbouw, maar wel in push-pull configuratie, evenals de twee luxere receivers.

Vooralsnog zijn prijzen en leverbaarheid voor Europa onbekend. In de V.S. zijn de prijzen respectievelijk 2700 (5007), 2100 (3007) en 1600 (1007) Amerikaanse Dollars.

(Vrij naar diverse bronnen online)

EDITORS' CHOICE