NIEUWS

Torrentsite Mininova moet links verwijderen

Redactie HiFi.nl | 26 augustus 2009

(gezien op internet)

De downloadsite Mininova moet van de rechter binnen drie maanden tijd de links (of `torrents`) naar auteursrechtelijk beschermd materiaal weghalen. De mensen achter Mininova gaven na de uitspraak aan een hoger beroep te overwegen.

De rechtszaak werd aangespannen door antipiraterijstichting Brein. De zogenoemde `torrentsites` als Mininova maar ook The Pirate Bay krijgen het zwaar te verduren. Mininova is een van de grootste torrentsites ter wereld. De site biedt links waarmee met behulp van bestanduitwisselingstechnologie Bittorent bijvoorbeeld muziek, films en software kan worden gedownload.


Foto: screenshot Mininova 26 augustus 2009

De rechter gaat niet mee in het betoog van Mininova dat het ondoenlijk is zelf alle binnengekomen torrents te checken op auteursrechtelijk beschermd materiaal. Voor elke torrent naar beschermd materiaal die over drie maanden nog op de website te vinden is moet Mininova duizend euro aan Brein betalen. De dwangsom kan oplopen tot vijf miljoen euro. Mininova, opgezet door studenten uit Utrecht, heeft nu drie maanden de tijd om in hoger beroep te gaan.

Mininova maakt zich volgens het vonnis niet schuldig aan auteursrechtenschending; de site biedt de bestanden niet zelf aan maar verwijst er slechts naar. Toch heeft Mininova onrechtmatig gehandeld door structureel “gelegenheid te geven tot, aan te zetten tot en te profiteren van de door haar gebruikers gepleegde inbreuken op de auteursrechten en naburige rechten van (deze) rechthebbenden."

De website heeft al een tijd een afdeling op de site met gegarandeerd rechtenvrije torrent. Deze zijn door producenten van muziek en films zelf geüpload. Zo stond er van Radiohead onlangs nog een nummer.


Foto: kantoor Mininova in Utrecht

Erik Dubbelboer, oprichter van Mininova, gaat het vonnis nader bestuderen om te kijken wat de uitspraak voor gevolgen heeft voor de bedrijfsvoering. Hij zegt verbaasd te zijn dat de rechtbank geen aandacht besteed aan een filter voor illegale torrents dat de site in samenwerking met Brein heeft ontwikkeld. Directeur Tim Kuik van stichting Brein is tevreden. "Een site als Mininova is verantwoordelijk voor wat er op haar site gebeurt, en moet voorkomen dat er links naar ongeautoriseerde films, TV series, muziek, videospellen en andere content geplaatst worden. Dit is een kentering die mogelijk maakt om illegaal aanbod de pas af te snijden." Aldus Kuik.

Adjunct-hoofdredacteur Jeroen de Jager van tijdschrift Computer!Totaal denkt niet dat de uitspraak erg doorslaggevend is. "Downloadsites zijn net een veelkoppige draak. Hak er eentje af en er komen er weer drie bij," legt hij uit. "Maar er hoeft maar één site te zijn die zijn server in een oliestaatje zet en de Nederlandse jurisprudentie geldt niet meer."

The Pirate Bay, een andere omstreden torrentsite, was maandag even offline. Een rechtbank in Stockholm besloot met een dwangsom van zo`n 50.000 euro provider Black Internet te dwingen de site offline te halen. De site was binnen enkele uren terug op een andere provider.

Bronnen: Nu.nl, Bright.nl


EDITORS' CHOICE