Compacte Performance 2 van Mordaunt-Short

Redactie HiFi.nl | 21 augustus 2009 | Mordaunt-Short

(ingezonden mededeling)

De in 2004 geïntroduceerde Performance serie van Mordaunt-Short krijgt gezelschap van een geheel nieuw compact model: de Performance 2. De klankkleur van deze nieuwe luidspreker is volgens de importeur perfect afgestemd op de rest van de serie.

Volgens het persbericht zijn belangrijke kenmerken van de nieuwe speaker de Aspirated Tweeter Technologie (ATT™) voor open en gedetailleerde hoge tonen, de CPC™-mid/bass-driver (Continuous Profile Cone) met kritieke dempingsribbels voor stijfheid en minimale onderbreking van de conus en het crossover-ontwerp met de de vermaarde ClarityCaps® voor een hogere integriteit van het signaalpad. Ook heeft de Performance 2 een schaalconstructie van spuitgegoten polymeerhars ter voorkoming van kastresonantie.De Aspirated Tweeter Technology (ATT™) is overgenomen uit de Performance 6-serie voor een open, maar tegelijkertijd gedetailleerd geluid. De langwerpige metalen diffuser, waarvan de vorm is gebaseerd op “complexe akoestische principes”, zweeft vrij in de kast in een aparte behuizing. Het unieke ventilatiesysteem zorgt ervoor dat de Performance-tweeter letterlijk `ademt`.

De ATT-tweeter is aangesloten op een CPC™-driver (Continuous Profile Cone) van Mordaunt-Short. De strakke lijnen van de CPC moeten zorgen voor verbeterde audioweergave, terwijl het ononderbroken oppervlak van de aluminium conus en de kritisch geplaatste ribbels voor een uitstekende stijfheid en dus voor een minimale vervorming moeten zorgen. Deze 16,5-cm midrange driver is aan de achterkant van de kast bevestigd. Hierdoor is de driver niet alleen verbonden met het stijfste deel van de kast, maar wordt ook eventuele klankbordvervorming geïsoleerd. De conusrand is aangesloten met behulp van de V-Form-technologie van Mordaunt-Short. Hiervoor wordt gebruikgemaakt van een innovatieve mechanische verbinding, die het stralingsgebied vergroot en bijdraagt tot de stijfheid van de constructie. De omtrekdikte varieert, zodat nauwkeurige, vrije zuigerbewegingen mogelijk zijn voor een veel betere timing.

Mordaunt-Short heeft tijdens haar zoektocht naar de ultiem presterende crossover naar eigen zeggen de ideale combinatie waarden vastgesteld voor de DVPC-condensatoren (Dual Value Parallel Capacitors). Vervolgens zijn hoogwaardige componenten geselecteerd om de basis voor het ontwerp te vormen. De resulterende crossover draagt bij tot de nauwkeurigheid van de Performance 2, terwijl de ClarityCap®-condensatoren in alle kritieke onderdelen van de crossover worden gebruikt.

Net als bij zijn grote broer zijn voor de Performance 2 - die van luchtpoorten is voorzien – de parallelle oppervlakken van het conventionele kastontwerp geschuwd, wat een fraai design oplevert. De ongewone vorm voorkomt kleuring en heeft een inherente mechanische sterkte, wat de geluidskwaliteit aanzienlijk verbetert. Dit wordt versterkt door een zware, gegoten, metalen basis met optionele voetjes met spikes.

Het radicale profiel is mogelijk dankzij het gebruik van een complexe polymeerhars. Door de dichtheid van de samenstelling die kan worden aangepast tot minder dan één honderdste gram, kon een spuitgegoten schaalconstructie worden vervaardigd. Terwijl de buitenkant van de Performance-behuizing dus zeer hard is, is het inwendige deel van dit unieke materiaal veel minder compact, wat een hoge akoestische demping en lage opgeslagen energie oplevert.

Prijs en beschikbaarheid
De Performance 2 is vanaf oktober leverbaar voor een prijs van 1500 euro per stuk. De kast is stijlvol afgewerkt in Midnight Black. Ook is er een speciale standaard voor de luidspreker leverbaar.


EDITORS' CHOICE