NIEUWS

Stilletjes - Publicatie week 33

Max Delissen | 13 augustus 2009

Vandaag een kort voorwoord, meer zit er helaas niet in. Want hoewel het erg stilletjes is op de redactie van HiFi.nl was er absurd veel te regelen vandaag. Dan kun je nog zo in je uppie zitten (wat doorgaans erg lekker werkt, en je kunt je eigen muziek draaien zo lang en zo hard als je wil...), van doorwerken komt soms niet veel terecht. De telefoon moet eigenlijk nu alweer op de oplader, en ik zou ook mijn email wel eens een hele dag uit willen zetten...

Daarnaast ben ik al drie weken bezig om vooruit te werken, zodat er genoeg content klaar staat voor de komende periode. Ik mag maandag van een welverdiende vakantie gaan genieten, en laat u achter in de bekwame handen van mijn collega (en voorganger) Marc Brekelmans.

Stilletjes is het ook in de hifi-wereld. Typisch voor deze tijd van het jaar trouwens. In september gaat het weer van start, dan presenteren veel merken hun nieuwe producten voor 2010. We gaan dat natuurlijk goed in de gaten houden, en we zullen voor u weer de nodige krenten uit de pap gaan selecteren.

Ondanks dat de publicatie van vandaag vanwege de vakantie weer niet zo heel groot is denk ik dat we toch voldoende interessante onderwerpen hebben. René van Es testte een HD televisiedecoder van Humax. Handig voor diegenen die aangewezen zijn op een zelf aangeschaft kastje (dus iedereen die niet via UPC naar digitale (HD-)televisie kijkt).

Dieter van den Bergh sprak met Omar Rodríguez López. Wie? Nou, heeft u wel eens van The Mars Volta gehoord? Dat geniale bandje dat in een totaal eigen muzikaal universum lijkt te leven, en de ene interessante plaat na de andere aflevert? Ook niet? Snel lezen dan, interessant mannetje...

Een handige tip van Kilian Bakker, het volgende hoofdstuk in ons vervolgfeuilleton over De Grammofoon en een paar software recensies maken het compleet.

Ik wens degenen die (net als ik) nog moeten gaan een hele fijne vakantie toe, en we “zien` elkaar over dik 3 weken weer.

Veel leesplezier!

Max Delissen
HiFi.nl

Nieuw op HiFi.nl

Hardware recensies

Humax iHDR-5050C 
Humax heeft naast de bestaande lijn decoders een High Definition decoder met harddisk en opnamemogelijkheid uitgebracht. Een wens van vele gebruikers die worstelen met een losse decoder en een losse recorder die samen moeten werken. Het is een decoder die voor verschillende netwerken geschikt is en die ik kon beproeven aan het Ziggo netwerk. Met een abonnement op extra zenders en op high definition tv-netten was het een dankbare taak om naar de tv te kijken, op te nemen, terug te spelen en de decoder te vergelijken met de concurrentie. Hoewel dat laatste om meerdere redenen vrij zinloos bleek, zoals u later kunt lezen.


Achtergrondartikelen

De muziekbeleving van ... Omar Rodríguez López
Hij groeide op in Bayamón, Puerto Rico, begon zijn muzikale carrière op zijn vijftiende in Texas in een hardcore-band, maakte tal van soloplaten en met de bands At The Drive-In en De Facto, werkte uitvoerig samen met John Frusciante en uiteenlopende artiesten als Lydia Lunch, Erykah Badu, Red Hot Chilli Peppers, Money Mark (Beastie Boys) en salsaster Larry Harlow, maar is toch vooral bekend als het meesterbrein achter de vooruitstrevende rockband The Mars Volta.

De Grammofoon - Passieve-actieve inverterende RIAA-correctie
Het boek De Grammofoon is geschreven door gastauteur Richard de Gruyl. Het is een diepgravend en omvangrijk naslagwerk over de werking van de platenspeler en de langspeelplaat, waarin individuele hoofdstukken zijn gereserveerd voor het aftastelement, de toonarm en de phono-voorversterker.


Tip

Demo-muziek
Een luisterafspraak bij de audiospecialist is vaak de eerste stap bij het vinden en kiezen van een nieuwe component, weergever of kabel. Na een goede voorbereiding zoals het lezen van gedegen productbesprekingen en een gesprek met de verkoper kan er een preselectie van enkele mogelijke audiokandidaten worden gemaakt.


Muziek- en filmrecensies

Camerata Trajectina - Calvijn In De Gouden Eeuw (CD) 
Vijfhonderd jaar Calvijn is aanleiding geweest voor tal van culturele activiteiten. Een opvallende daarvan is deze CD met psalmmelodieën van Franse en Nederlandse componisten uit de Gouden Eeuw. Het Calvinisme wordt niet gauw in verband gebracht met mooie muziek. De samenzang van de gemeenten was eerder dan een genot om naar te luisteren aanleiding voor onenigheid, zoals op hilarische wijze beschreven door Maarten `t Hart in zijn boek Het Psalmenoproer.    

Susana Baca - Seis Poemas (CD)
Zuid-Amerikaanse muziek is erg populair onder Nederlandse muziekliefhebbers. Desondanks is Grammy winnares Susana Baca nooit zo bekend geworden als je op grond van haar muzikale prestaties zou mogen verwachten. Ze is dan ook niet afkomstig uit Brazilië maar uit Peru waar deze Afro-Peruaanse zangeres opgroeide in het zwarte kustplaatsje Chorrillos.


EDITORS' CHOICE