NIEUWS

Design vs. Geluidskwaliteit – Publicatie week 31

Redactie HiFi.nl | 30 juli 2009

Gisteravond belde een vriend mij op om advies te vragen over geluidsapparatuur. Dat gebeurt wel vaker, en ik doe het met plezier. Met dien verstande dat ik het graag tot mijn `inner circle` van vrienden beperk (dus nu niet allemaal naar de redactie gaan bellen alsjeblieft...).

Hij somde een lijstje van apparaten en luidsprekers op die op dit moment ergens in den lande in de opruiming staan. Er zat wel het een en ander bij, maar het ging uiteindelijk zijn budget toch een beetje te boven.

Het gesprek kabbelde nog even door, en we kwamen te spreken over een bepaald Zwitsers luidsprekermerk dat net zo bekend is om het strakke `design` uiterlijk als om de uitstekende geluidskwaliteit. De vraag “of dat wat was” stelde hij oprecht, want hij had uit diverse publicaties in bladen en op internet begrepen dat luidsprekers en `design` vaak elkaars natuurlijk vijanden zijn.

Nu wordt de audiofiele soep zelden zo heet gegeten als hij wordt opgediend, dus ik kon hem geruststellen met het antwoord dat er ook een aantal merken zijn die zo veel ervaring hebben met het bouwen van `echte` luidsprekers dat hun `design` series daar niet voor onderdoen.


(Daluso luidsprekers. Nederlands product, fraai design, dito klank)

Design is sowieso een relatief begrip, want welbeschouwd komt bijna alles van een of andere tekentafel. Als we aan design denken `om het mooie` dan klopt de veronderstelling van mijn vriend dat het vaak bitter slecht gesteld is met de geluidskwaliteit van glimmende en strak vormgegeven luidsprekers helaas maar al te vaak.

We hebben bij luidsprekers nu eenmaal te maken met de wetten van de natuurkunde, en die zijn onverbiddelijk: de beste weergever is ontworpen via een Form-Follows-Function proces waarbij het uiterlijk ondergeschikt is aan de te behalen prestaties. Omdat niet iedereen (of liever gezegd; bijna niemand) enorme organisch gevormde schulpturen in zijn woonkamer wil hebben staan zijn veruit de meeste luidsprekerontwerpen een alleszins aanvaardbaar compromis tussen de oren en de ogen.

Behalve het eerder aangehaalde merk (waarvan ik de naam maar even weglaat, een goed verstaander heeft maar een half woord nodig) is B&W ook zo`n fabrikant die er steeds weer in slaagt om uiterst fraaie `design` luidsprekers te maken die erg goed presteren.

Reden genoeg dus om de grootste telg uit de XT serie eens serieus aan de tand te voelen. Deze luidsprekers voldoen zowel optisch als technisch aan de allerhoogste eisen, en René Smit was dan ook zeer enthousiast.

Ook publiceren we vandaag een nieuw deel uit ons vervolgartikel De Grammofoon, een nuttige Tip, en een aantal interessante muziek- en filmbesprekingen.

Niet zo veel als u van ons gewend bent misschien, maar ik heb u vorige week al uitgelegd hoe dat komt.

Ik wens u veel leesplezier, en als we elkaar volgende week niet op deze plaats ontmoeten betekent dat waarschijnlijk dat uw tijdelijk verblijf over de grens is begonnen. En als u heeft besloten om dit jaar Bad Hintergarten als vakantiebestemming te kiezen kunt u in elk geval meteen genieten van een zeer aangename muzikale verrassing. Meer zeg ik niet.

Veel leesplezier deze week!

Max Delissen
HiFi.nl


Nieuw op HiFi.nl

Hardware recensies

B&W XT8 
Naast de “normale” lijnen is er binnen het uitgebreide assortiment van Bowers & Wilkins Loudspeakers ook plaats voor een design serie. Deze zogenaamde XT serie is recent vernieuwd en uitgebreid. De XT8, een slanke vloerstaande speaker, werd toegevoegd aan de serie en is het model waar ik naar mag gaan luisteren. De dozen waarin de speakers worden geleverd doen vermoeden dat de speakers een stuk groter zijn dan de vermelde maten. Zonder voet meten de speakers 1155x154x200 millimeter, de voet heeft een doorsnede van 322 millimeter om precies te zijn.


Achtergrondartikelen

De Grammofoon - Hoofdstuk 5.4.2 - Passieve RIAA-correctie
Voor een passief RIAA-correctienetwerk is een filter van de tweede-orde nodig bestaande uit twee in cascade geschakelde eerste-orde laagdoorlaatfilters. Hiervoor zijn minimaal twee weerstanden en twee condensatoren voor nodig.


Tip

Opge-LED!
Fabrikanten van A/V apparatuur lijken van mening te zijn dat blauwe LED`s en blauwe halo`s rond aan/uit schakelaars hun nieuwste producten meer aantrekkelijk of in ieder geval meer opvallend zullen maken. Dat laatste klopt als een bus maar helaas slechts zelden in positieve zin.


Muziek- en filmrecensies

Chick Corea Gary Burton - The New Crystal Silence (CD) 
Kenners denken bij deze titel direct aan Crystal Silence, het eerste studio album van pianist Chick Corea en vibrafonist Gary Burton dat meer dan dertig jaar geleden verscheen op het Duitse kwaliteitslabel ECM. Het was de eerste weerslag van een samenwerking die in 1972 geheel toevallig ontstond toen de organisator van een jazzfestival in Duitsland hen vroeg om ter afsluiting deel te nemen aan een gezamenlijke jamsessie.    

Franz Ferdinand - Tonight (CD)
Alex Kapranos noemt Tonight een album om in de avonduren te beluisteren. Het derde album van deze Britpop band uit Glasgow wordt gepresenteerd als een theatervoorstelling. ‘Tonight: Franz Ferdinand’ staat er op de voorkant van de dikke kartonnen uitklaphoes.

Randy Crawford Joe Pass - No Regrets (LP)
In 1979 schreef Joe Sample, mede oprichter van The Jazz Crusaders, Street Life. Het zou een gigantische hit worden. De zangeres was destijds nog niet zo bekend. Inmiddels is het een wereldster en opnieuw heeft zij zich verbonden aan Joe Pass. 

High Art (DVD-film) 
Als Syd, een ambitieuze assistent redactrice bij een fotoblad, in bad ligt merkt ze een lekkage op. Al gauw is het lang niet meer alleen water wat er van de vrouwelijke bovenburen komt. Een filmhuissucces uit de jaren 90 in de reeks Award Winning Cinema brengt Homescreen, het DVD label van filmdistributeur Cinemien.

Two Lovers (DVD-film)
Een man loopt met een kledingsstuk van de stomerij - “we love our customers” staat er op de verpakking - over een pier en springt in het water. We volgen hem naar de bodem, waar we in een flits zien hoe zijn vriendin hem verliet. Hij kiest toch voor het leven en loopt naar huis alsof er niets aan de hand is. Beetje nat alleen. Een opening met veel informatie, en de titel vertelt de rest: hij krijgt te stellen met twee nieuwe geliefden. We zien ze allebei op de cover.


EDITORS' CHOICE