NIEUWSApple

Apple en labels werken aan digitaal album

Redactie HiFi.nl | 27 juli 2009 | Apple

(gezien op internet)

Apple werkt samen met de vier major platenmaatschappijen aan een plan om de digitale verkopen van albums te stimuleren. Dit project, onder de naam `Cocktail`, zou gerelateerd zijn aan een nieuw apparaat van Apple met 10”-touchscreen dat nog voor de winkelperiode rond kerst dit jaar in de winkels moet liggen.

Met de samenwerking van Apple, EMI, Sony, Warner en Universal wordt gepoogd het platenalbum te rehabiliteren. Sinds het ontstaan van de digitale download en diensten als Apple`s iTunes is de verkoop van de fysieke cd`s flink gedaald. Consumenten kopen wel steeds vaker digitale muziek, maar dat zijn meestal individuele tracks waardoor het album langzaam aan het verdwijnen is. Voor platenlabels is het voornamelijk een financiële kwestie: marges op individuele tracks zijn in vrije val geraakt en verkopen van hele albums genereren meer inkomsten.


Foto: Apple iPhone en Mac Book Pro

Apple en de platenlabels zijn niet de enige beschermengels van het album. Enkele weken geleden werd de eerste muziek in het nieuwe mxp4 formaat gelanceerd, en ook de ontwikkelaars van mxp4 willen met het formaat het `album gevoel` terugbrengen in het digitale tijdperk door het bundelen van muziek, tekst, afbeeldingen in één formaat.

Het `Cocktail` project heeft vergelijkbare doelen en wil via de nieuwe techniek digitale albums voorzien van visuele extra`s zoals foto`s, videoclips en songteksten. Een medewerker van Apple zegt dat een doel van het project is de klok terug te draaien naar de “heyday van het album”, waarin mensen naar een album luisterden van de eerste tot de laatste track. Dat staat in de Financial Times.


Foto: Amazon Kindle e-book lezer

De 10” Apple-tablet wordt naar verwachting tegelijkertijd met Cockail op de markt gebracht. Het is niet bevestigd dat de twee projecten aan elkaar gerelateerd zijn, maar het lijkt er wel op. Er gaan al jaren geruchten over Apple`s plannen voor een tablet. De tablet wordt volgens diverse bronnen geen volledige computer maar een “ entertainment device”; een soort 10-inch iPhone zonder telefonie-mogelijkheden. Aangezien de tablet als een geavanceerder alternatief voor de Kindle, e-book lezer van Amazon, kan worden gezien zouden uitgevers ook erg geïnteresseerd zijn in het apparaat. Volgens geruchten zou iTunes zelfs een boekenafdeling krijgen.


EDITORS' CHOICE