NIEUWS

Youtube experimenteert met 3D video

Redactie HiFi.nl | 22 juli 2009

(gezien op internet)

Na de 3D bioscoop en de 3D-tv experimenteert videodienst Youtube nu ook met 3D videoweergave. Voor 3D video in Youtube moet het bekende 3D-brilletje worden opgezet.

Werknemers van Google krijgen van hun werkgever de gelegenheid om 20 procent van hun tijd te besteden aan eigen projecten, hieruit zijn al veel innovatieve Google diensten ontstaan. Ook 3D video in Youtube blijkt een zogenaamd 20%-project van een Google`s medewerkers te zijn.

Het gaat om stereoscopische weergave, waarbij het beeld van een video wordt gesplitst en in een blauw en rood gedeelte vlak naast elkaar wordt gelegd. Er moet dus gebruik gemaakt worden van het welbekende 3d-brilletje, waardoor het ene oog het blauwe en het andere het rode deel ziet. Daardoor ontstaat de diepte.


Dubbelklik op het filmpje om het op Youtube met brilletje te kunnen bekijken

Gebruikers die 3D weergave op Youtube willen testen moeten de tag "yt3d:enable=true" toevoegen aan de video. Een oplettende bezoeker heeft op Flickr een screenshot gezet waarop is te zien dat Youtube de keuze biedt uit weergave voor verschillende brilletjes. Ook kan er worden gekozen voor een `mirror split` weergave waarmee hetzelfde 3D effect zelfs kan worden ervaren zonder een brilletje. Dit is mogelijk door scheel te kijken om zo de beelden over elkaar te laten vallen. Wij raden een brilletje aan.


EDITORS' CHOICE