NIEUWS

Nieuwe High Definition Optoma HD20 projector

Redactie HiFi.nl | 16 juli 2009

Optoma introduceert de ThemeScene HD20: een projector die full HD resolutie betaalbaar moet maken. Naast het prijspunt van deze projector vallen een aantal specificaties op; de HD20 kent een lichtopbrengst van 1700 ANSI lumen, wat zeker voor een Home Cinema projector een bijzonder helder beeld oplevert. De projector heeft volgens de importeur bovendien een bijzonder scherpe weergave en hoog kleurbereik door een 500:1 ANSI Contrast ratio.Veel fabrikanten kiezen ervoor de contrast ratio aan te duiden met een verhouding die het dynamisch bereik van de projector weergeeft. Dit wil zeggen dat het bereik tussen volledig wit (licht) en een volledig zwart (donker) wordt gemeten. Echter zal deze situatie (het direct verloop van extreem licht naar extreem donker) in werkelijkheid niet snel voorkomen. Deze meting geeft dan ook een enigszins vertekend beeld van de prestaties van een projector.

Bij de ANSI Contrast ratio wordt de ratio gemeten wanneer de projector tegelijk zwart en wit projecteert. Dit geeft een meting die veel meer zegt over de prestatie van een projector in het dagelijks gebruik. Doordat de meting van de ANSI Contrast ratio een lager cijfer als resultaat heeft is dit marketingtechnisch vaak minder interessant. Optoma kiest er echter toch voor om deze meer realistische meting voortaan op haar producten toe te passen.

Met een reeks analoge en digitale aansluitmogelijkheden zoals 2x HDMI v1.3 kan de ThemeScene HD20 eenvoudig aangesloten worden op full HD bronnen, zoals de Playstation3 en Blu-ray spelers. De HD20 is niet alleen geschikt voor een film avondje met bioscoop allure, de hoge lichtopbrengst van 1700 ANSI lumen maakt hem ook geschikt voor een middagje gamen bij daglicht. Op de HD20 is een garantieperiode van 5 jaar van toepassing.

Naast de prettige aanschafprijs heeft Optoma ook op andere fronten aan de portemonnee gedacht. De HD20 heeft bijvoorbeeld een versnelde start-up en shut-down tijd, ten behoeve van een lager energieverbruik. Daarnaast kent de HD20 een filtervrij design. Doordat deze filters niet vervangen of schoongemaakt hoeven worden blijven kosten en tijd bespaart.

Resolutie - 1080p (1920 x 1080)
Lichtopbrengst - 1700 ANSI lumen
ANSI contrast - 500:1
Geluidsniveau (in standaard mode) - 29dB
Gewicht - 2.9kg
Ingangen - 2x HDMI v1.3, Component, VGA (PC/SCART), Composiet 

Prijs en beschikbaarheid
De HD20 is vanaf heden verkrijgbaar tegen een adviesprijs van 999 euro


EDITORS' CHOICE