NIEUWS

Nieuw interactief mpx4 formaat

Redactie HiFi.nl | 16 juli 2009

De eerste muziek in het nieuwe bestandstype mxp4 wordt beschikbaar gemaakt. Dit is muziek van onder andere Basement Jaxx, La Roux en Lily Allen. Het mxp4 formaat wil de muziekbeleving verrijken door mensen persoonlijker bij de muziek te betrekken, en zou zelfs de ‘album ervaring’ terug brengen naar in het digitale tijdperk.

Volgens het in Frankrijk gebaseerde team achter mxp4, waar ook Jordan Greenhall (mede-oprichter van het DivX formaat) deel van uitmaakt, moeten mensen muziek niet alleen afspelen, maar moeten ze spelen met de muziek.Het bedrijf achter het nieuwe formaat heeft een suite aan nieuwe creatieve tools ontwikkeld voor artiesten en producers zodat zij een nieuwe, interactieve en gepersonaliseerde muziekbeleving aan hun fans kunnen aanbieden. Zo is er voor artiesten is er een editing tool die het mogelijk maakt om verschillende versies van een nummer te introduceren en deze te groeperen met remixen van andere artiesten of fans.

Het .mxp4 bestand is een ‘container’ die verschillende audio tracks (layers), afbeeldingen en teksten combineert. Voor de gebruiker kunnen er bijvoorbeeld verschillende versies van een nummer beschikbaar zijn, waardoor hij of zij interactief aan de slag kan: er kan real-time gemixed worden met de layers of een nummer kan in karaoke mode worden gezet. Hoe dit werkt is te leren in de mxp4 players van bijvoorbeeld David Guetta, Basement Jaxx en die van de mxp4 website.

Vergelijking van mp3 met mxp4

Het mxp4 bestand kan geupdate worden met nieuwe layers, afbeeldingen en teksten. Ook zorgt mxp4 volgens het team voor eindeloze variatie, omdat er gebruik gemaakt wordt van subtracks die de nummers elke keer dat ze worden afgespeeld een ander gevoel meegeven. De gebruikerservaring is verrijkt met multimedia content die door de artiest zelf is geselecteerd. De integratie van muziek, tekst en afbeeldingen brengt volgens de ontwikkelaars het ‘album gevoel’ terug, maar dan wel in een nieuw digitaal jasje dankzij video, links en live updates. Het mxp4 formaat kan worden gedownload maar ook worden gestreamed.

Het mxp4 team verwacht veel interesse vanuit de muziekindustrie. Ruim 5000 muzikanten testten een eerdere beta release. De eerste demo’s van mxp4 toepassingen zijn beschikbaar als bijvoorbeeld online widgets, applicaties voor op mobieltjes, interactieve muziek-games.


EDITORS' CHOICE