NIEUWS

Nieuwe techniek voor holografische 3D-tv

Redactie HiFi.nl | 13 juli 2009

(gezien op internet)

Onderzoekers van de Japanse Hokkaido universiteit hebben een holografische technologie ontwikkeld die kan worden toegepast in 3D thuisbioscoop- en videoconferentie systemen. De nieuwe technologie moet er voor zorgen dat kijkers geen last krijgen van vermoeide ogen.

Een groep onderzoekers van de universiteit onder leiding van Yuji Sakamoto is er in geslaagd hun systeem te verkleinen ten opzichte van eerdere prototypes en heeft een methode ontwikkeld om beelden op te nemen en ze weer te geven op een paneel van 2 bij 4 centimeter.


Foto: illustratie van 3D-tv door Philips

Bij de huidige 3D systemen kan een kijker last krijgen van vermoeide ogen omdat beide ogen aparte beelden waarnemen die elkaar niet volledig overlappen. Volgens Yuji Sakamoto kan het nieuwe holografische systeem dit probleem oplossen door het mogelijk te maken 3D beelden in hogere resolutie te bekijken.

Het kan nog zo`n 10 jaar duren voordat de technologie ook in onze huiskamers of kantoren te vinden is. Volgens de onderzoekers is deze tijd nodig om het display te vergroten en de productiekosten te verlagen.


EDITORS' CHOICE