NIEUWS

Rustig - Publicatie week 27


Redactie HiFi.nl | 03 juli 2009

De zomer is begonnen. Niet alleen in astronomisch opzicht, maar ook de zon doet eindelijk zijn best om een bijdrage te leveren. En zoals altijd is het in Nederland hollen of stilstaan. Dus kan de nationale hobby (zeuren over het weer) weer onbekommerd bedreven worden.

En zeg nou zelf; een temperatuur van 28 graden (op ons redactiekantoor zonder airco nog een paar graadjes warmer) geeft ook niet direct aanleiding tot het ontplooien van noeste arbeid. Toch heb ik een drukke week achter de rug. Afgelopen dinsdag was ik in Essen (Dld.) voor een bijzondere presentatie van NAD (lees hier het Blog-item dat ik daarover schreef), in een snikheet Red Dot Museum en aansluitend in een al even broeierig, tot hotel omgebouwde Lohnhalle, waar de fabrieksarbeiders vroeger hun loonzakje gingen ophalen. Een bijzonder aangename dag was dat.

Woensdagmorgen dan weer naar Arnhem, om een kijkje te nemen in de nieuwe winkel van Wifimedia, waar dit weekend de feestelijke officiële opening plaatsvindt. Vandaag al de Hi-Visit kunt lezen. Gisteren werd e.e.a. redactioneel uitgewerkt, waardoor u een dagje langer moest wachten op onze wekelijks publicatie.

De zomerperiode is traditioneel een periode dat de meeste mensen het een beetje rustiger doen. Wegens vakanties van collega`s gaat de zaak tijdelijk op een lager pitje, en dat zult u de komende twee maanden ook op Hifi.nl gaan merken. Het aantal nieuwe artikelen wordt wat dunner uitgesmeerd. Deels omdat we minder binnen krijgen (ook onze auteurs genieten van welverdiende vakanties), maar ook omdat we op de redactie met minder mensen dan gebruikelijk de lopende zaken moeten beheren. Als u het zich de komende tijd een beetje gemakkelijker maakt, waarom wij dan niet?

Een kort voorwoord voor een korte publicatie dus, maar dat betekent niet dat de nieuwe artikelen minder interessant zijn. Integendeel zou ik durven stellen.

Voor degenen die speciaal voor ons de hitte binnenshuis trotseren (of voor de draadloos gezegenden die in de tuin met de laptop op schoot zitten) zeg ik: veel leesplezier en tot volgende week!

Max Delissen
HiFi.nl

Nieuw op HiFi.nl

Hardware recensies

Marantz SA-15S2 Reference Series SACD-speler
De tijd staat bepaald niet stil bij Marantz, getuige de KI Pearl 30th anniversary-componenten en technologische ontwikkelingen zoals de geheel herziende HDAM (Hyper Dynamic Amplifier Module) uitgangs/buffertrappen, HDAM-SA2 genaamd. Dat verklaart meteen de nieuwe S2 toevoeging aan de benaming van de SA-15 SACD-speler, de junior uit de Marantz Reference Series. 


Achtergrondartikelen

De Grammofoon hoofdstuk 4.2 - Het draaiplateau
De draaitafel of het draaiplateau is bij het afspelen de drager voor de grammofoonplaat die met een constante snelheid ronddraait. Het is hierbij van essentieel belang dat de mechanische aandrijving van het draaiplateau nauwkeurig gemaakt moet zijn. De draaisnelheid moet uiterst stabiel zijn en het plateau moet zo goed als mogelijk akoestische "dood" zijn.


Hi-Visit

Wifimedia Arnhem
Nog geen twee jaar geleden bezocht collega René van Es de toen net geopende winkel van Wifimedia in Arnhem al een keer. Inmiddels is dit unieke bedrijf zo ver gegroeid dat het noodzakelijk was om een nieuw pand te betrekken. Tijd voor een update dus.


Tip

Spiegel aan de Wand
"Spiegel, spiegel aan de wand; waar zit die aansluiting, in het midden of aan de rand?" Dat kunnen audiofielen met een spiegelplaat achter hun A/V-meubel zeggen, zonder een toegevoegde scheldkannonade.   


Muziek- en filmrecensies

Muriel Herbert Songs of Muriel Herbert (CD) 
Liederen van een vergeten Engelse componiste. Dat is geen aankondiging die bij voorbaat enthousiast maakt. De coverfoto helpt ook niet echt: klassiek nostalgisch plaatje, niet bepaald spannend. Ondanks dat het klassieke lied niet mijn favoriete genre is raakte ik tot mijn verrassing gefascineerd door deze selectie uit de nalatenschap van Muriel Herbert (1897-1984). Dit is hele mooie muziek, een ontdekking.   

Siouxsie the Banshees - At The BBC (3xCD + DVD)
Naast de LP’s en singles gebruikten Siouxsie & the Banshees, een van de langst overlevende en beste bands uit de Britse punkperiode, nog een paar uitlaatkleppen. Naast optredens was dat de BBC. Officieel instituut bij uitstek, maar via John Peel was er ook een subversieve achterdeur. De studiosessies boden gelegenheid tot experiment. Als er een vreemd muziekinstrument rondslingerde werd dat ook gebruikt.

Gil Evans - New Bottle Old Wine (LP) 
In de tijd dat deze opname gemaakt werd, kwamen drie albums tot stand die grote schokgolven in de jazzwereld teweeg brachten. Ik heb het dan over de drie albums die Gil Evans samen met Miles Davis maakte; Miles Ahead, Porgy & Bess en Sketches Of Spain. 

Cat Stevens - Teaser And The Firecat (LP)
In de zeventiger jaren maakte folk pop zanger Cat Stevens - geboren als Steven Georgiou - kort achter elkaar drie albums die allen op hoog niveau lagen. Tea For The Tillerman stijgt qua totaalniveau nog net boven de beide anderen uit maar met songs als Morning Has Broken, If I Laugh, The Wind en Moonshadow is Teaser and the Firecat het beluisteren meer dan waard.
  
L`enfant endormi (DVD Film)
Gezinshereniging van gastarbeiders is nog altijd een omstreden kwestie. De Belgisch-Marokkaanse filmmaakster Yasmine Kassari laat zien hoe het leven van de achterblijvers er uit ziet als de mannen vertrekken. De tragedie van het wachten wordt op een poëtische, sprookjesachtige wijze verbeeld.

EDITORS' CHOICE

 • Op vakantie bij de dealer
  HIFI.NL Lezersaanbiedingen
  Op vakantie bij de dealer
  lees meer »
 • Review
  Elac Debut Reference DFR52
  Review
  lees meer »
 • Verslag en jubileumaanbiedingen
  Songs of Protest met Goldmund en Kharma
  Verslag en jubileumaanbiedingen
  lees meer »