NIEUWS

Aantal winkeldiefstallen stijgt

Redactie HiFi.nl | 24 juni 2009
Er zijn in 2008 ruim 77 procent meer winkeldiefstallen gepleegd dan het jaar ervoor. Het aantal diefstallen in de detailhandel in 2008 wordt geschat op 1,73 miljoen.

Dat staat in de Monitor Criminaliteit Bedrijfsleven, die het kabinet naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Er wordt waarschijnlijk vaker gestolen, maar voor minder hoge bedragen per keer. Koepelorganisatie Detailhandel Nederland ziet in de bevindingen van de Monitor Criminaliteit Bedrijfsleven een bevestiging van het vermoeden dat de winkelcriminaliteit `in verontrustend tempo toeneemt`.

Winkels waar het meeste word gestolen zijn kledingzaken, drogisterijen en bouwmarkten. De schade die winkeliers afgelopen jaar hebben geleden word geschat op 140 miljoen. De totale schade van criminaliteit in de detailhandel, horeca, bouw en zakelijke dienstverlening bedaagde vorig jaar ongeveer 622 miljoen. Dat is tien procent meer dan het jaar daarvoor.

Secretaris Sander van Golberdinge van Winkelcriminaliteit zegt dat er onorthodoxe maatregelen moeten worden getroffen, waaronder een stevige aanpak van de harde kern winkelcriminelen.


EDITORS' CHOICE