NIEUWS

Heffing op mp3-spelers en dvd-harddiskrecorders?

Redactie HiFi.nl | 23 juni 2009

(gezien op internet)

Meer dan 3500 Nederlandse musici, acteurs en muziekauteurs zijn boos op de bevriezing van het thuiskopiestelsel in 2008. Dinsdag wordt er door een groep acteurs en musici een petitie aan John Leerdam (Kunst en Cultuur) aangeboden waarin invoering van de thuiskopieheffing op mp3-spelers en dvd- en harddiskrecorders wordt bepleit. Dit is te lezen op Nu.nl.

Rechtenorganisatie Norma behartigt de belangen van uitvoerende kunstenaars en voert samen met de vakbonden FNV KIEM en de Ntb een bodemprocedure tegen de staat. Zij eisen een schadevergoeding voor het structureel niet naleven van de huidige wet.Mede onder druk van betalingsplichtigen (fabrikanten en importeurs) heeft de minister van Justitie het thuiskopiestelsel in 2008 bevroren, waardoor er geen heffing kan worden ingevoerd op de verkopen van mp3-spelers en dvd- en harddiskrecorders. Volgens Norma liepen Nederlandse musici, acteurs, regisseurs en muziekauteurs hierdoor vorig jaar 25 miljoen euro mis.

Een parlementaire werkgroep adviseerde vorige week om het thuiskopiestelsel binnen drie jaar af te schaffen. Er moet dan een verbod op ongeautoriseerd thuiskopiëren en downloaden komen. Dit is voor de uitvoerende kunstenaars onaanvaardbaar. In 2005 wilde Stichting de Thuiskopie mp3-spelers gaan belasten. Door het bevriezen van de thuiskopiestelsel werd dit onmogelijk. Eerder dit jaar dreigden ze al met een rechtzaak.


EDITORS' CHOICE