NIEUWSTentLabs

Tentlabs introduceert de VdV E-choke

Redactie HiFi.nl | 17 juni 2009 | TentLabs

(ingezonden mededeling)

Tentlabs voegt een nieuwe module toe aan de bestaande reeks praktische modules voor upgrade of zelfbouw van CD spelers, DACs en buizenversterkers. De E-choke is lichter, kleiner en stiller.

Van oudsher past men in de voeding van buizenversterkers een smoorspoel toe. Deze onderdrukt de rimpelspanning die op de voedingspanning aanwezig is. De brom aan de uitgang van de versterker wordt daardoor lager. Die klassieke spoel heeft helaas ook nadelen: het is een ruimtevretend, zwaar blok ijzer dat geneigd is om zelf mechanisch te gaan brommen. Door de luchtspleet in de kern is het magnetische lekveld buiten de smoorspoel groot, hetgeen andere gevoelige delen van de schakeling nadelig kan beïnvloeden.


 
Deze nadelen worden volgens Tentlabs door de E-choke teniet gedaan. Het resultaat: een compacte, lichte module, die stromen kan verwerken tot 500 mA en geen magneetveld genereert. Het concept is ontwikkeld door Menno Vanderveen, en uitontwikkeld en gefabriceerd door Tentlabs. De voedingsonderdrukking die bereikt kan worden kan volgens de fabrikant oplopen tot 60dB. De lage rimpel die met een dergelijke demping verkregen wordt levert een stillere versterker, maar minstens zo belangrijk: De intermodulatie vervorming neemt af.

Prijs en beschikbaarheid
De modules zijn leverbaar uit voorraad, de verkoopprijs bedraagt 69 euro.

Uitgebreidere metingen die een en ander onderbouwen zijn te vinden op de websites www.tentlabs.com en www.mennovanderveen.nl.

MERK

EDITORS' CHOICE