Meer over de Mordaunt-Short Aviano

(ingezonden mededeling)

Zoals onze auteur Eric de Boer vorige week al wist te melden, brengt Mordaunt-Short een nieuwe serie luidsprekers onder de naam ‘Aviano’ op de markt. Ondertussen is er door importeur Marantz Benelux wat meer bekend gemaakt.

Aviano is de nieuwste luidsprekerserie van Mordaunt-Short, die voortbouwt op de sterke punten van de Avant i, Mezzo en Performance Series waarvoor het bedrijf wereldwijd veel waardering heeft gekregen. De Aviano-serie bestaat uit zeven luidsprekers voor hifisystemen en home theaters. De serie omvat boekenplankluidsprekers, op een standaard te plaatsen luidsprekers, twee vloerstaande luidsprekers, een middenluidspreker en twee subwoofers. In de Aviano-serie, die zich in de productfamilie tussen de Avant en de Mezzo bevindt, zijn volgens de fabrikant een aantal innovaties te vinden.

De Aviano is ontwikkeld in het Londense onderzoeks- en ontwikkelingscentrum van Mordaunt-Short. De kasten zijn aan de voorzijde voorzien van zachte, natuurlijke contouren. De drie kleuren (zwart, donker walnoot en rozenhout) zijn zorgvuldig uitgekozen om tegemoet te komen aan de hedendaagse voorkeur voor donkerdere tinten. De Aviano serie is ontworpen om net zo goed tot zijn recht te komen in een stereo- als in een home theater toepassing en is zorgvuldig ontwikkeld met het oog op compatibiliteit met een breed scala van de populairste versterkers van dit moment.
 
Belangrijkste kenmerken

 • Door Mordaunt-Short zelf ontwikkelde drivers.
   - De behuizing van de aluminium dome tweeter is door de computer vormgegeven voor betere verspreidingseigenschappen.
   - De hele serie is voorzien van sterk vernieuwde derde generatie aluminium CPCTM-mid/bassdriver (Continuous Profile Cone).
 • Innovatief, puristisch crossover-ontwerp voor een betere helderheid. Apart gemonteerd om vervorming tot een minimum te beperken.
 • Nieuwe kast- en driverbeugels voor ultieme stijfheid en steun.
   - Compact opvulmateriaal voor kritieke demping van staande golven.
   - Gewelfd voorpaneel voor verbetering van de stijfheid en verspreidings- eigenschappen.
   - Als kogels vormgegeven terminals voor eenvoudige aansluiting van bananenstekkers, spades of blanke draad.
 • Geheel nieuwe vormgeving: zachte, natuurlijke contouren en drie nieuwe uitvoeringen.

In de Aviano-serie is wederom gebruik gemaakt van de twintig jaar ervaring van Mordaunt-Short op het gebied van aluminium dome tweeterst. Voor deze op maat gemaakte driver wordt gebruik gemaakt van een warmtebestendige spreekspoel met vloeistofkoeling en vloeistofdemping voor nauwkeurigere hoge tonen met een verbeterde detailweergave. De kern van de belangrijkste ontwikkelingen wordt gevormd door de nieuwe tweeterbehuizing; deze is afgeleid van het paradepaardje van het bedrijf, de Performance-serie, om betere verspreidingseigenschappen te bieden. Tot slot zorgen de zelfafschermende neodymiummagneten met een hoge fluxdichtheid voor een betere gevoeligheid en een betere dynamiek dan conventionele tweetermagneten.

De sterk vernieuwde CPCTM-mid/bass-driver van de inmiddels derde generatie is ook een eigen ontwerp van Mordaunt-Shor. De aluminium CPCTM-cone staat volgens de fabrikant garant voor zeer voorspelbare driverprestaties met beheerste zuigerachtige bewegingen op lagere frequenties en minimale vervorming op hogere frequenties. Er is gekozen voor lichtgewicht aluminium om de dynamiek zo getrouw mogelijk te maken. Verder is gebruikgemaakt van VForm-technologie – een innovatieve driverconusophanging – om de stijfheid van de driver te behouden en een groter, zuiverder geluidsbeeld te creëren.

In de Aviano serie is een geheel nieuw, puristisch crossover-ontwerp staat te vinden dat voor meer helderheid moet zorgen. De crossover, die apart is gemonteerd om vervorming tot een minimum te beperken, bestaat uit hoogwaardige onderdelen, waaronder verzadigingsvaste smoorspoelen, DVP-condensatoren (Dual Value Parallel Capacitors) en overgedimensioneerde weerstanden om een optimale signaaloverdracht te waarborgen.

Prijzen en beschikbaarheid
De Aviano serie is vanaf augustus dit jaar verkrijgbaar tegen de volgende prijzen (per stuk):

- Aviano 1 standmount met 5,25-inch driver: 149,-euro
- Aviano 2 standmount met 6,5-inch driver: 229,- euro
- Aviano 5 middenluidspreker:  279,- euro
- Aviano 6 vloerstaand met twee 6.5-inch mid/bass-drivers:  429,- euro
- Aviano 7 subwoofer met 10-inch driver (175 Watt): 529,- euro
- Aviano 8 vloerstaand met 3 x 6.5-inch CPCdriverconfiguratie:  529,- euro
- Aviano 9 subwoofer met 12-inch driver (300 Watt): 729,- euro 


EDITORS' CHOICE