NIEUWS

Innovatie - Publicatie week 23

Redactie HiFi.nl | 04 juni 2009

Deze morgen had ik een interessant gesprek met één van onze auteurs. Het ging over revolutionaire vernieuwingen in de hifi, en dan met name het huidige ontbreken ervan. Want hoe vaak fabrikanten en importeurs een nieuw apparaat ook aankondigen met de mededeling dat het aantal innovatieve ontwerpdetails bijna niet te tellen is, de laatste écht grote sprong voorwaarts in de hifi heeft toch al heel wat jaartjes geleden plaatsgevonden.

De eerste grote innovatie was natuurlijk de elektrische versterking. Héél lang geleden was de weergave van muziek een mechanisch gebeuren; een naald die door een groef liep, en waarvan de trilling door een bespottelijk grote hoorn werd gebundeld en zo luider gemaakt. Met de komst van de elektronenbuis en de mogelijkheid om het geluid veel meer dan voorheen te versterken openden zich nieuwe muzikale mogelijkheden.

De volgende stap was de muzikale transistorversterker, iets wat lange tijd voor onmogelijk werd gehouden. Versterkers, die maakte je met buizen, geen discussie over mogelijk. Toen bouwde Quad de 303 eindversterker, en later de 405. Niet lang daarna volgden legendarische ontwerpen van Nelson Pass en Mark Levinson, die voortborduurden op de ontwerpen van Quad. Dat was een echte revolutie.

De elektrostatische luidspreker (ook weer Quad overigens) en de magnetostaat (Magnepan) waren de volgende grote innovaties, want een totaal afwijkend principe om de lucht in trilling te brengen en zo muziek naar onze verwende oren te transporteren. De laatste grote verandering was natuurlijk de introductie van de Compact Disc. En sindsdien zijn alle `nieuwe` ontwikkelingen eigenlijk een kwestie geweest van voortborduren op bestaande technologie (ik houd me overigens aanbevolen voor aanvullingen en terechtwijzingen).

De laatste decennia gaan we dus wel vooruit, maar met kleine stapjes. De verbeteringen die bereikt worden zijn reëel, hoorbaar, vaak ook meetbaar, dus mag er geroepen worden dat iets beter is dan het vorige, maar echt verbluffende nieuwe methodes om muziek te reproduceren heb ik al lang niet mogen ontdekken (hoewel voor veel zelfverklaarde audiofielen een bezoek aan een concertzaal een levensveranderende ervaring zou kunnen zijn).

Ik vergelijk het wel eens met hoogspringen. Toen lang geleden de Amerikaan Dick Fosbury een nieuwe methode ontwikkelde om over de lat te springen (de naar hem vernoemde achterwaartse `Flop` is sindsdien gemeengoed) zijn de beste atleten weliswaar steeds hoger gaan springen, maar drie meter gaan we gewoon nooit halen. De ontwikkeling van wat mogelijk is lijkt nog het meest op een zich afplattende curve, die langzaam naar het hoogste punt neigt, maar het nooit bereikt.

Ik vraag me af wat ons wat dat betreft nog te wachten staat, want ook de ontwikkeling van de transistor, elektrostaat, magnetostaat en CD leek aanvankelijk onmogelijk. Het zal mij benieuwen, en ik laat me graag verrassen.

Max Delissen
HiFi.nl

Nieuw op HiFi.nl

Hardware recensies

Productbespreking: Tangent EVO E5
Het merk Tangent kennen we natuurlijk al van de in fraaie retro-design kastjes gestoken tafelradio`s, maar wat de meeste mensen niet weten is dat er in het assortiment van dit Deense merk ook luidsprekers zitten.

Simaudio Moon CD 3.3
Het in Quebec, Canada gesitueerde Simaudio is al zo`n drie decennia actief in het hogere en midden-segment van de zogeheten high-end audiowereld. Bij de productie van Simaudio`s Moon electronica wordt behalve de gewenste kwaliteit ook gelet op een zo `groen` mogelijke werkwijze. Dat beide factoren kunnen worden verenigd blijkt uit het feit dat de behuizingen geheel binnenshuis worden vervaardigd want daarmee heeft men bij Simaudio de afwerking en de logistiek zelf in de hand. 


Achtergrondartikelen

De Grammofoon - hoofdstuk 3.3
De pick-up naald bestaat uit een naalddrager (ook wel cantilever genoemd) waar zich aan het uiteinde de geslepen saffieren (komt vrijwel niet meer voor) of diamanten naaldtip bevindt. Aan de andere uiteinde is het armatuur gemonteerd, welke een magneet of de spoelen kan bevatten, afhankelijk van het type pick-up element (MM of MC).

High End 2009 - München dag 2
Wie het verslag van dag 1 van mijn bezoek aan de High End Show niet heeft gelezen weet niet dat ik al een volle dag heb rondgelopen op ongeveer de mooiste en meest uitgebreide high end audio show van Europa. Ik bevind me in het M.O.C., een complex in München, waar sinds 2004 de High End Show wordt gehouden onder aanvoering van The High End Society, een Duits “Fachverband” van fabrikanten en belangrijke importeurs. De tweede dag begint boven in de gang achter het Atrium 4 waar ik aangenaam wordt verrast door een hele rij van luisterruimtes met de meest fraaie spullen.


Tip

Dedicated CD Loopwerk gebruiken
Dankzij de huidige digitale diversiteit zijn er muziek- en beeldschijven verkrijgbaar in de CD/CD-R/CD-RW/DVD-A/DVD/SACD en Blu-Ray formats. Electronicafabrikanten spelen daar op in door steeds meer universele alleseters op de markt te brengen.  


Muziek- en filmrecensies

Morton Feldman - For Christian Wolff (CD) 
Luisteren naar Morton Feldman is als kijken naar een schilderij van Mark Rothko. Op het eerste oog grote egaal gekleurde vlakken, maar bij nader inzien blijken dun over elkaar aangebrachte lagen onvermoede dynamiek en details op te leveren. Met minimale middelen, een fluit en een klavier die zich beperken tot een gering aantal tonen, worden drie uren op adembenemend spannende wijze gevuld.    

Yuri Honing and FLORiS - Phase Five (CD)
De covers van de laatste drie CD’s van saxofonist Yuri Honing lijken sprekend op elkaar: horizontale gekleurde balken, geheel in stijl met zijn website. Wie verwacht dat de muziek dan ook wel in elkaars verlengde zal liggen heeft het niet zo’n klein beetje mis, al hebben de albums ook wel iets met elkaar te maken. Zo zijn het alle drie songalbums.

J.S. Bach - Inventionen und Sinfonien, Französische Suite V (CD) 
De Weense pianist Till Fellner heeft al een flinke faam opgebouwd, maar zijn discografie is nog bescheiden. Een paar jaar geleden maakte zijn visie op het eerste boek van Bach’s Wolhtemperierte Klavier op ECM veel indruk. De opvolger is niet het tweede boek, maar de als studiemateriaal geschreven tweestemmige Inventionen en driestemmige Sinfonien, aangevuld met de vijfde Franse Suite.    

Milk (DVD Film)
Na Last Days heeft Gus van Sant opnieuw de laatste dagen van een enigmatisch Amerikaan gefilmd. Nirvana zanger Kurt Cobain en homo activist Harvey Milk zijn echter totaal verschillende personen, dus is het logisch dat de films over hen ook weinig overeenkomsten hebben.


EDITORS' CHOICE