NIEUWSThorens

Thorens TD309

Redactie HiFi.nl | 31 mei 2009 | Thorens
(Ingezonden mededeling)

Vanaf de High End Show te München heeft Thorens haar nieuwe TD309 platenspeler gelanceerd.

Onder een nieuwe eigenaar hebben de ontwerpers van Thorens achttien maanden geleden de opdracht gekregen om een product te ontwerpen dat niet zozeer gericht was op de audiofiel, maar op de muziekliefhebber. Met in het achterhoofd wel de rijke historie van het merk, maar de designers moesten openstaan voor nieuwe ideeën en briljante ingevingen. Het grote doel moest kwaliteit zijn en daarna pas kwamen eisen als een mooi uiterlijk, gebruiksgemak, flexibiliteit en prijs. De TD309 was geboren.

Thorens eigen is het gebruik van een sub-chassis, dat nu wel op drie punten hangt. Door gebruik te maken van maar drie voetjes en een simpele lay-out is het opstellen van de nieuwe draaitafel dan ook gemakkelijk te realiseren. Dit levert ook geen problemen op voor het eventuele gebruik van andere toonarmen met andere gewichten. Voor het motorgedeelte werd gebruik gemaakt van een laag voltage motor die in een afgeschermde anti-vibratie mal werd geplaatst. Bekend is het gebruik van de typysche Thorens snaar. De drievoudige ophanging is gemakkelijk aan te passen door drie imbusboutjes, die kunnen worden bijgesteld door de eindgebruiker. Het nieuwe suspensiesysteem van de TD309 maakt dat de draaitafel geen zware of gedempte ondergrond behoeft en vrijwel ongevoelig is voor resonaties van buitenaf.

Voor de voeding werd dus gekozen voor een 12 Volt DC motor. Deze wordt op snelheid gecontroleerd door een elektronisch Low-Q precisie controle cirquit. Volgens Thorens maakt het niet meer uit welk element er wordt toegepast of hoe zwaar de plaat is die op het draaiplateau komt te liggen, constante snelheid blijft gewaarborgd. Later dit jaar zal Thorens ook met een upgrade voor deze motor komen. De druk op de aandrijfriem (snaar) is ook instelbaar. Het beste resultaat is te verkrijgen met de snaar zo `los` mogelijk, omdat dan de wow & flutter eigenschappen het gunstige liggen. Het draaiplateau bestaat uit een legering van siliconen. Het subplateau is vervaardigd van aluminium.

De gebruikte TP-92 arm is geheel nieuw. Het gebruikte materiaal voor de arm is aluminium en zowel de arm als het armboard zijn gedempt. Voor de precisie lagers werd een hoogwaardige producent uit Japan ingeschakeld. Voor anti-skating werd een simpel maar doeltreffend magnetisch systeem gebruikt, en het contragewich is van koper.Ook interessant is de armbedrading dieals 5.1 bekend staat. Er zit namelijk een extra aardedraad aan het lagere armgedeelte om te voorkomen dat stroompjes over de lagers kunnen lopen. De armbedrading mondt uit in twee tulpstekker aansluitingen achterop de speler.

De TD309 wordt geleverd vanaf september in zwart of rood. De verkoopprijs inclusief arm zal tussen 1000 en 1200 euro komen te liggen.


EDITORS' CHOICE