NIEUWS

Hoog energieverbruik plasma tv`s en gadgets

Redactie HiFi.nl | 16 mei 2009

Hoewel witgoed steeds energiezuiniger is geworden, loopt de energierekening in veel huishoudens toch op. De oorzaak? Volgens de Internationale Energie Agency (IEA) ligt het voornamelijk aan de iPods en mobieltjes maar ook plasma tv`s en pc`s zijn energieslurpers.

Consumentenelektronica is op dit moment voor 15% verantwoordelijk voor de energieconsumptie van huishoudens en dit neemt snel toe volgens de IEA. De industriewaakhond roept overheden dan ook op om regels te in te voeren die apparaten als televisies, laptops en iPods meer energie efficiënt maken. Dat zou bijvoorbeeld kunnen door hardware en software beter samen te laten werken zodat energie alleen gebruikt wordt wanneer dat echt nodig is.

Veel mobiele apparaten die door een batterij van stoom voorzien worden zijn veel efficiënter in energiegebruik omdat een lange levensduur op één batterij een verkooppunt is waardoor fabrikanten veel nadruk op energiebeheer leggen tijdens het ontwerpen van deze producten. Dit laat zien wat er mogelijk is en dat de technologieën er zijn. Bij producten waar er geen dergelijke commerciële reden is om energiegebruik te optimaliseren moeten overheden volgens de IEA dus ingrijpen.

Meer hierover in de publicatie `Gadgets and Gigawatts` van het IEA.


EDITORS' CHOICE