NIEUWS

11 speakers met Audyssey DSX surround

Redactie HiFi.nl | 15 mei 2009

Het nieuwe DSX van Audyssey speelt in op het idee dat mensen geluid uit meer richtingen kunnen waarnemen dan die al worden geleverd door een 5.1-surround-set. Met DSX is het dan ook mogelijk om tot 11 luidsprekers aan te sluiten.

Het gaat om twee extra breedtekanalen (de Wide-kanalen) links en rechts vooraan, twee extra kanalen op hoogte met een hoek van 45 graden en twee back-surroundkanalen. DMX staat voor Dynamic Surround Expansion en focust net als het 9.1 Dolby Pro Logic IIz op meer kanalen aan de voorkant van de luisteraar omdat de oren daar het beste kunnen differentieren tussen kanalen. Onderzoek van Audyssey wijst dat uit. Geluiden die naast of achter de luisteraar geproduceerd worden zijn dus minder goed te onderscheiden, vandaar dat alleen de back-surround speakers zich achter de luisteraar bevinden.

Volgens Audyssey zorgen voornamelijk de Wide-luidsprekers voor een beter ruimtelijk effect. Aangezien er geen materiaal beschikbaar dat 11 kanalen ondersteunt maakt DSX gebruik van geavanceerde DSP-technieken om het signaal voor de aanvullende kanalen te creƫren. Eind dit jaar kunnen we de DSX technologie verwachten in nieuwe av-receivers.


EDITORS' CHOICE