NIEUWS

Jokkebrok - Publicatie week 19

Redactie HiFi.nl | 07 mei 2009

Vorige week riep ik op deze plaats dat we het voor wat betreft analoog en vinyl wat rustiger aan zouden gaan doen. En deze week publiceren we maar liefst drie artikelen die daar rechtstreeks mee te maken hebben. Ben ik dan een jokkebrok? Bijna, maar nog niet helemaal.

In de dagelijkse dynamiek van een redactieomgeving is het soms erg lastig om een planning te maken. Eén van de belangrijkste factoren daarbij is dat we vanuit de importeurs regelmatig apparatuur of luidsprekers aangeboden krijgen waar we in geen miljoen jaar aan gedacht zouden hebben bij het samenstellen van de verlanglijst, maar die wel zodanig interessant zijn dat voorbij laten gaan geen optie is. Maar we hebben soms ook last van aangekondigde zaken die uiteindelijk véél te laat of gewoon niet beschikbaar komen. Best frustrerend...

Dan kun je twee dingen doen. Zuchten, schouders ophalen, iets mompelen als “tisnieanders” en het maar nemen zoals het komt, of streng zijn voor jezelf en anderen, een meerjarenplan smeden, en vervolgens tot de conclusie komen dat dát ook niet werkt. Wij hebben dus voor optie 3 gekozen: een beetje van beide.

Want een stukje onvoorspelbaarheid op zijn tijd is best lekker, maar weten waar je aan toe bent is soms ook niet te versmaden. Bovendien kan ik dan gewoon dingen blijven beloven die uiteindelijk net iets anders uitpakken dan ik had gezegd. Dan ben ik weliswaar een jokkebrok, maar kom ook onmiddellijk in aanmerking voor vergiffenis.

We blijven ons inspannen voor meer diversiteit, en dat gaat dan ook zeker lukken, maar geef het even tijd.

Hoe dan ook beginnen we deze week met een bijzonder vervolgartikel. Gastauteur Richard de Gruyl schreef een boek over De Grammofoon, wat we vanaf vandaag in wekelijkse episodes in zijn geheel zullen gaan publiceren. Mits correct gedoseerd in fijne, goed behapbare hoofdstukjes, kan iedereen met een bijzondere interesse voor vinylweergave maar met een niet al te technische achtergrond zich in een overzichtelijk tempo laven aan deze schier onuitputtelijke bron van kennis en informatie.

Twee platenspelers dan, een Duitser en een Amerikaan. Daar zou ik een flauwe grap over kunnen maken (wat ik eigenlijk ook al doe door te melden dat ik dat niet ga doen) maar dat ga ik dus niet doen. Beide landen hebben een reputatie voor uitstekende, mechanisch zeer geavanceerde platenspelers, en René van Es en Jan de Jeu vertellen haarfijn waar het op staat.

Een nieuwe Hi-Visit hebben we ook weer voor u. Praktisch bij ons om de hoek (minder dan één sigaretje ver lopen) opent vandaag La Scala Delicatessen in Beeld en Geluid, Tilburgs nieuwste aanwinst onder de hifi-winkels. Eigenaar Maarten Teijen is geen onbekende in onze branche, maar waarom we blij moeten zijn dat hij nu weer op zijn oude stek zit leest u dus bij ons.

Een handige (digitale!) hifi-tip en een viertal muziekbesprekingen maken het weer compleet voor deze week. Veel leesplezier!

Max Delissen
HiFi.nl

Nieuw op HiFi.nl

Hardware recensies

VPI Classic draaitafel met Koetsu element
Momenteel staat er in mijn luisterruimte ter recensie een draaitafel. Op zich is dat niet zo bijzonder want ik heb iets met vinylspelers en verwelkom dus wel vaker zo’n muzikale analoge bron in mijn woning. Daarbij hebben meerdere merken in de loop der jaren mijn pad gekruist. Uiteraard heb ik eerder VPI draaitafels beluisterd. Maar nooit in mijn eigen set of luisterruimte.

Acoustic-Signature Manfred draaitafel
Hoe komt het toch dat Duitsland zoveel fabrikanten van platenspelers telt? Mogelijk heeft het te maken met de historie van de Duitse metaalindustrie, een bedrijfstak die altijd sterk is geweest in machinebouw en fijnmechanica. Daarbij worden nauwe toleranties gehanteerd, gecombineerd met materiaalkennis en de Duitse drang naar perfectie. 


Achtergrondartikel

De Grammofoon - Inleiding en Hoofdstuk 1
De grammofoonplaat is één van de oudste geluidsdragers die op een technisch eenvoudige manier wordt uitgelezen door met een naald de plaatgroef af te tasten. Maar waarom, anno 2008, een boek schrijven over platenspelers? Kan in een tijd van computertechnologie, waarbij geluid digitaal is vastgelegd, een primitief analoog systeem waarbij een naald door een groef wordt gesleept nog wel als actueel worden beschouwd?


Tip

Digitale aansluiting
Digitale bronnen zoals PC`s, netwerkspelers en iPod-docks worden in toenemende mate ingezet als HiFi-bronnen. Ze nemen soms zelfs de plaats van traditionele CD- of DVD-loopwerken in maar in de meeste gevallen zullen ze -terecht- als uitbreiding van de bestaande weergaveketen worden gezien. 


Hi-Visit

La Scala Delicatessen in Beeld en Geluid
Sinds kort is Tilburg weer een hifiwinkel rijker. Aan het St. Annaplein opende La Scala Delicatessen in Beeld en Geluid haar deuren. Eigenaar Maarten Teijen is geen onbekende in de handel. Op dezelfde plek als waar hij nu zijn nieuwe winkel heeft is hij ooit begonnen met ACR, waar hij onder meer zelfbouwluidsprekers van het gelijknamige Duitse merk verkocht.


Muziek- en filmrecensies

Couperin - Ordres pour clavecin 2,4,9 11 (CD) 
Van alle musici en componisten uit de vermaarde Franse familie Couperin is Francois Couperin (1668- 1733) zonder twijfel de grootste. Vandaar dan ook de eretitel achter zijn naam: ”Le Grand”. Daar moet wel aan worden toegevoegd dat zijn oom, Louis Couperin, (1626-1661) bewonderd organist-componist, tot de glorie van deze omvangrijke muzikanten-dynastie – enigszins vergelijkbaar met de Duitse tegenvoeters, de familie Bach – op zijn eigen markante wijze heeft bijgedragen.     

Icy Demons - Miami Ice (CD)
Wat goed is kan ook langzaam komen. Het derde album van de heren Pow Pow (van Man Man, eigenlijke naam Chris Powell) en Blue Hawaii (producer Griffin Rodriguez) verscheen in 2007 in Japan, vorig jaar in thuisland VS op het label met de fraaie naam Obey Your Brain (goed advies), en bereikt nu via het Britse Leaf Label alsnog ons land.

Marshall Crenshaw - Marshall Crenshaw (CD) 
Eén van de laatste uitgaves op het luxe Mobile Fidelity Sound Lab label is een pop-rock album uit 1982. Ik kende de artiest nog niet, waarschijnlijk velen met mij. Marshall Crenshaw’s debuutalbum met zijn eigen naam als titel is een typisch commercieel product uit het begin van de popcultuur uit de jaren tachtig.    

Marvin Gaye - What`s Going On (LP)
Na de schitterende Deluxe editie uit 2001 zat ik niet echt te springen op alweer een nieuwe versie van dit onovertroffen meesterwerk uit de muziekgeschiedenis. Hoe mooi ook, er is meer muziek die aandacht verdient. Maar als het vervolgens blijkt te gaan om een op vinyl geperste remastering door het Mobile Fidelitiy Sound Lab is watertanden toch niet te vermijden.


EDITORS' CHOICE