NIEUWS

Illegale downloads toch goed voor verkoop?

Redactie HiFi.nl | 23 april 2009

Afgelopen dinsdag maakte de vereniging voor muziekuitgevers IFPI bekend dat de wereldwijde muziekverkopen in 2008 met nog eens 8 procent zijn gedaald tot ruim 14 miljard euro. Er wordt beschuldigend gewezen naar illegale muziekdownloads. Aan de andere kant publiceerde de BI Norwegian School of Management resultaten van een onderzoek waaruit blijkt dat “muziekpiraten” stukken meer muziek kopen dan mensen die nooit iets illegaal downloaden.

Wellicht bent u wel een muziekpiraat, want volgens het IFPI zijn er in 2008 40 miljard nummers illegaal gedownload wat neerkomt op 95% van alle downloads. Bovendien blijkt Nederland, waar ongeveer 30% van de internetters regelmatig illegaal bestanden uitwisselt, er voornamelijk slecht aan toe, aldus het IFPI vorig jaar. De conclusies uit het Noors onderzoek zetten deze cijfers in een wat minder kwaad daglicht. "Degenen die zeggen dat ze gratis downloaden zijn eigenlijk de grootste consumenten van betaalde muziek online" zegt onderzoekster Audun Molde in de Noorse krant Afterposten.

Het onderzoek van de BI Norwegian School of Management is gebaseerd op meer dan 1900 internet gebruikers van tussen de 15 en 20 jaar oud in een periode van 6 maanden. Volgens het onderzoek geven mensen die wel eens illegaal muziek delen ongeveer tien keer zoveel uit aan legale downloads dan mensen die nooit illegaal downloaden. Een onderzoek door de Canadese belangenorganisatie voor de muziekindustrie uit 2006 kwam met een vergelijkbare conclusie: p2p-gebruikers kopen vaker cd’s dan niet p2p-gebruikers.

In het verlengde van deze conclusies zou je kunnen stellen dat illegaal downloaden dus geen negatief effect heeft op de verkoop van betaalde muziek, of zelfs de verkoop van cd’s. In dat geval moet er een andere schuldige worden gevonden voor de teruglopende muziekverkopen. Platenlabel EMI ontkracht trouwens het idee dat illegaal downloaden leidt tot een toename in het aantal betaalde downloads. “De consumptie van muziek neemt toe, terwijl de inkomsten afnemen”, aldus een woordvoerder van het label.

Wij zijn benieuwd naar uw mening hierover!

Bron: Webwereld


EDITORS' CHOICE