NIEUWS

Muziek.nl - Publicatie week 16

Redactie HiFi.nl | 16 april 2009

Afgelopen dinsdag waren we met het hele team van Xingo in Hilversum, omdat daar de presentatie plaatsvond van Muziek.nl. Dat is (volgens ons) dé nieuwe portal voor muziekliefhebbers.

Inmiddels weet u als oplettende lezer waarschijnlijk al dat Xingo de redactie voert voor deze door Universal Music geïnitieerde nieuwe site over muziek, en wie er eens een kijkje gaat nemen (absoluut de moeite waard), zal vast en zeker een bepaalde `signatuur` herkennen.

De presentatie was een succes. Niet dat we anders verwacht hadden (we hebben er lang en hard genoeg aan gewerkt), maar spannend is zoiets altijd. De kritische vragen na afloop van de presentatie vielen mee. Het grootste gevaar schuilt volgens mij in de verkeerde aanname van het publiek dat de site gerund wordt door initiatiefnemer Universal Music, en dat het dus alleen maar gaat om centjes verdienen door vooral hun eigen muziek te verkopen.

Fout, fout fout! We richten ons met Muziek.nl op serieuze muziekliefhebbers, en de hoofdmoot van de site bestaat uit informatie. Nieuws, recensies, concertverslagen, columns en een uitgebreide agenda. Ik neem maar even de vrijheid om een vergelijk met HiFi.nl te trekken. De lezer staat centraal, en die proberen we zo goed mogelijk te bedienen.

Dat er een winkel aan vast zit is overigens redelijk uniek. Om een aantal redenen. Vaak gaat het namelijk alleen om informatie, of juist alleen om de verkoop. De combinatie waarbij de lezer zich eerst een slag in de rondte kan amuseren met de geboden content, en dan binnen dezelfde site het product waar hij misschien nieuwsgierig naar is geworden kan beluisteren (er staan meer dan 3 miljoen `snippets` van 30 seconden op Muziek.nl) en meteen kan bestellen, is voor zover wij weten helemaal nieuw. En dan natuurlijk niet alleen albums van Universal, maar van alle platenmaatschappijen.

Op de voorpagina van HiFi.nl is de link naar High Fidelity Discs vervangen. Vanaf die plek kunt u nu rechtstreeks naar Muziek.nl, óf naar de shop van Muziek.nl. En; geen paniek! Liefhebbers van hoogwaardige geluidsdragers en accessoires vinden in de shop van Muziek.nl nog steeds hun vinyl, SACD`s, XRCD`s, platenwasmiddelen en high-end netstekkers. Plus een enorm extra aanbod aan goede muziek dat voorheen niet bij High Fidelity Discs verkrijgbaar was. En achter de shop zitten nog steeds dezelfde mensen, met dezelfde passie, en met hetzelfde idee over goede service. U gaat er dus alleen maar op vooruit.

Vanwege de korte werkweek is de publicatie deze week wat kleiner. Twee recensies hebben we voor u, waarin dit keer surroundgeluid voor een aantrekkelijke prijs centraal staat. In de vorm van een compact 5.1 setje van Mirage, of in een bijzondere nieuwe soundbar van B&W, die de naam soundbar eigenlijk helemaal niet mag dragen. Hij (of zij) heet Panorama, en is echt iets speciaals. Een aantal leuke muziekrecensies, een tip van Kilian en een mooie lezersset maken het af. Tot volgende week, en vergeet niet om eens een kijkje te nemen op Muziek.nl.

Max Delissen
HiFi.nl

Nieuw op HiFi.nl

Hardware recensies

Mirage MX 5.1 Home Theater Systeem
Enige tijd geleden bracht Mirage een nieuw 5.1 luidsprekersysteem op de markt met enkele aardige bijzonderheden. Allereerst is er het kleine formaat van de satellieten. Is dat op zichzelf niet zo spectaculair, nog niet eerder bracht dit merk zo’n kleine speaker op de markt met de van Mirage bekende Omnipolar technologie. Dat de subwoofer een kubus is van 20 cm3 en toch 800 watt vermogen herbergt, lijkt bijna ongelooflijk. Alleen al die twee zaken in één systeem maken dit setje interessant genoeg voor een test.B&W Panorama
Wat geef je aan een doorgewinterde audiofiel die af en toe een film kijkt, onder de indruk kan zijn van een goed ontwerp en met open vizier nieuwe producten tegemoet treedt? Kennelijk werd dat gedacht op de redactie, toen mij werd voorgesteld een Panorama Integrated A/V Sound System van B&W Loudspeakers te recenseren. Eerlijk is eerlijk, ik stond niet te juichen van plezier.


Tip

Stroboscoopschijf
Behalve een `stil` lager, een uitgekiend draaiplateau, een goed (sub-) chassis en een deugdelijke ontkoppeling moet een platenspelerloopwerk het vooral van een correcte omloopsnelheid hebben. Veel hoogwaardige platenspelers zijn voorzien van een electronische motoraansturing met instelpotmeters voor de fijnafregeling van het gekozen toerental.


Muziek- en filmrecensies

Shakespeare`s Tempest - Sullivan / Sibelius (CD) 
Arthur Sullivan was in 1861 nog maar negentien jaar oud toen hij de muziek schreef voor The Tempest van William Shakespeare. Toegegeven, Mendelssohn is onmiskenbaar aanwezig, maar desalniettemin zette de componist een prachtig werk neer waarvan het levendige karakter door het Kansas City Symphony Orchestra in hun eerste optreden bij Reference Recordings mooi weergegeven wordt.   

Gotan Project - Lunatico (LP)
In 2001 brachten twee hippe Parijzenaars, Philippe Solal & Christöph Muller - en een oudere Argentijnse man, Eduardo Makaroff - hun eerste album uit; Gotan Project, La Revancha del Tango. Het drietal had de intentie om iets nieuws in elektronische muziek te brengen en als bij toeval mengden zij traditionele tango klanken met moderne beats. Een idee dat aansloeg en ook opvolger Lunatico uit 2006 werd een wereldwijd succes.

Cassandra Wilson - Loverley (LP) 
De warme, immer vloeiende alto van Cassandra Wilson kan mij diep raken. Toch heeft zij mij na haar dubbel lp Travelling Miles met daarop nummers als Time After Time en Right Here, Right Now, nooit meer zo kunnen boeien als daarvoor het geval was. Met haar nieuwste lp Loverly is wat mij betreft de magie echter weer helemaal terug.   

The Anthony Wilson Trio - Savivity (LP)
Anthony Wilson is uiteraard het meest bekend vanwege zijn samenwerking met Diana Krall. Op Gang Bang het eerste album dat hij samen met zijn trio voor Groove Note records maakte bewees hij echter al ook puur op zijn eigen merites hoog te kunnen scoren.


EDITORS' CHOICE