NIEUWS

Stichting Thuiskopie overweegt rechtzaak

Redactie HiFi.nl | 08 april 2009

Staan de mogelijkheden van geluidsdragers zoals MP3 spelers en mobiele telefoons gelijk aan beschrijfbare cd’s en dvd’s? De regel die bepaalt op welke producten met digitale opslagcapaciteit auteursrechtenheffing van toepassing is werd in 2008 bevroren door Minister Hirsch Balin. Door een fout is deze maatregel enkele maanden niet van kracht: tijd voor stichting Thuiskopie om op te komen voor het belang van de artiest.

Vandaag de dag bezit vrijwel iedereen een vorm van een draagbare geluidsdrager. Hierdoor loopt de verkoop van blanco cd’s en dvd’s sterk terug. Het is op dit moment voor artiesten alleen mogelijk om over de verkopen van deze blanco cd’s en dvd’s via een heffing een vergoeding te ontvangen. Stichting Thuiskopie wil nu ook heffingen gaan toepassen op andere geluidsdragers zoals MP3 spelers en DVD recorders. De Stichting overweegt zelfs een rechtszaak aan te spannen tegen de staat.

De ICT-industrie ziet meer in een hervorming van het huidige systeem. Een algemene belastingheffing is volgens de Vertegenwoordigers van de ICT-branche goedkoper.

Bron: FD (07-04-09):
"We hebben een jaar lang geprobeerd om met de industrie tot een nieuwe regeling te komen", zegt Hester Wijminga van Stichting de Thuiskopie. "Uiteindelijk is dat overleg mislukt. We overwegen nu om via de rechter een vergoeding af te dwingen." 

Een algemene belastingmaatregel is niet de oplossing volgens Stichting de Thuiskopie. Het is veel duidelijker voor iedereen om een vergoeding per geluidsdrager te heffen, dan weet men waarvoor ze betalen meent Wijminga.


Meer info: : Het Financieele Dagblad


EDITORS' CHOICE