NIEUWS

Thomson komt met mp3HD

Redactie HiFi.nl | 27 maart 2009

Thomson, één van de bedrijven die mee aan de wieg heeft gestaan van het populaire mp3 formaat voor muziekcompressie introduceert nu een lossless versie onder de naam mp3HD.

Het nieuwe bestandsformaat heeft een nieuw soort speler nodig, maar zou wel backward compatible moeten zijn met alle bestaande mp3 spelers. Dat kan doordat in één file zowel de lossless als een "gewone" mp3 file zitten. Een hybride formaat als het ware. Aangezien mp3 veruit het populairste bestandsformaat is (ook bij online aangeschafte muziek) is dit een logisch vervolg. De bestandsextensie van het nieuwe formaat blijft overigens gewoon .mp3, een mp3HD track is dus niet in één oogopslag als zodanig te herkennen. En er kleven nog wat meer nadelen aan het nieuwe formaat.

Voor gebruik op een iPod of een andere mp3-speler, die alleen het `oude` mp3 formaat kan afspelen, zijn de bestanden nogal groot omdat ook het lossless deel naar het opslagmedium wordt meegeschreven. Dat vraagt dus heel wat kostbare opslagruimte die in feite niet gebruikt wordt. Het lijkt dan ook van ondegeschikt belang dat Thomson claimt dat het mp3HD formaat een kleiner bestand oplevert dan dezelfde file in FLAC, gecombineerd met een mp3 in een bitrate van 320 kbps.

Een ander nadeel hangt hiermee samen. Het grootste deel van de op dit moment verkochte mp3 portables zijn kleine flash-spelertjes met een capaciteit van minder dan 8 Gigabyte. De forse mp3HD bestanden zullen onder de gebruikers van die apparaatjes weinig aftrek vinden. Een derde nadeel is dat er wel degelijk plug-ins op de computer moeten worden geïnstalleerd om de mp3HD tracks te kunnen afspelen en bewerken. Dat is niet bepaald zorgeloos backward compatible.

Of dit nieuwe formaat snel marktaandeel zal kunnen veroveren ten koste van andere lossless formaten (zoals FLAC en het audiofielere Apple Lossless, die beiden kleinere bestanden opleveren dan mp3HD) is dus koffiedik kijken. Maar aangezien het grootste deel van de mp3 gebruikers op dit moment nog gewoon de voorkeur geeft aan de gemakkelijk te gebruiken en veel kleinere standaard mp3 bestanden zou dat voorlopig wel eens lastig kunnen blijken.


EDITORS' CHOICE