NIEUWS

Radio4 en AVRO bieden weer gratis downloads

Redactie HiFi.nl | 17 maart 2009

(gezien op internet)

Onder het motto `Radio4 viert 80 jaar Bernard Haitink`, biedt de zender in samenwerking met AVRO op haar website weer drie gratis downloads aan haar bezoekers aan.

Bernhard Haitink heeft een veelbewogen muzikaal verleden. Begonnen als violist, werd hij in 1955 tweede dirigent van het Radio Filharmonisch Orkest. Daarna werd hij ondermeer eerste dirigent van het Concertgebouworkest (1961) en het London Philharmonic Orchestra (1967). Ook was Haitink artistiek leider van het Glyndebourne Music Festival tot 1988 en van het Londense Royal Opera House Covent Garden (tot 1998). Hierna kwam er een pauze in zijn carriere door een succesvolle hartoperatie, maar al weer in 2002 stond Haitink als chefdirigent van de Sächsische Staatskapelle Dresden te dirigeren. In 2006 werd hij benoemd tot eerste dirigent van het Chicago Symphony Orchestra.

Zijn werk is niet onopgemerkt gebleven over de jaren, hij ontving diverse onderscheidingen, werd geridderd door Koningin Elizabeth II, kreeg van Koningin Beatrix de Eremedaille voor Kunst en Wetenschap van de Huisorde van Oranje en ontving onlangs zelfs nog een Grammy Award met het Chicago Symphony Orchestra.

Haitink (1929) leidde het Koninklijk Concertgebouworkest tijdens de uitvoering van drie symfonische werken, te weten Symfony in C van Georges Bizet, Symphony no. 1 van Robert Schumann en Ludwig van Beethovens Symfony no. 3 `Eroica`. De aangeboden downloads bestaan uit mp3 bestanden met een 320 Kbps kwaliteit.

Na het grote succes van enige maanden geleden rond het 120-jarig bestaan van het Concertgebouworkest biedt de website na een kostenloze registratie dus alweer een mooie verrijking aan uw digitale muziekcollectie. Gedurende een week kwam er dagelijks een nieuwe gratis download beschikbaar op de site van Radio 4. Ook deze zijn nog steeds bereikbaar onder deze weblink. De drie symfoniën zijn te vinden onder deze link.


EDITORS' CHOICE