NIEUWS

30 jaar - Publicatie week 11

Redactie HiFi.nl | 12 maart 2009

De CD bestaat 30 jaar. Een heuglijk feit, en reden tot een klein feestje. Overigens...als we de enthousiaste en soms behoorlijk felle reacties op ons nieuwsbericht hierover zo eens lezen is de CD naar huidige technologische maatstaven weliswaar hoogbejaard, maar is het laatste woord er nog lang niet over gesproken.

Sommigen roemen (terecht) het enorme gebruiksgemak, en de afwezigheid van typisch analoge bijgeluiden als tikken en ruis. Anderen (waaronder ikzelf) kunnen het niet nalaten om de goeie ouwe LP nog eens een hart onder de riem te steken. Wat dan weer tot gevolg heeft dat de digifielen als een bok op de haverkist springen om “hun” visie over de superieure CD te verdedigen.

Als we die heerlijke maar eindeloze discussie even naar de achtergrond schuiven kunnen we wat afstandelijker naar de feiten kijken. Dertig jaar is niet niks. Niet zo lang als de LP het al weet vol te houden, maar toch buitengewoon respectabel. In die periode heeft de CD andere digitale media als DCC, MD, SACD en DVD-A overleefd. Goed, eerlijk is eerlijk, er zijn nog SACD`s te koop, maar ik weet uit doorgaans redelijk betrouwbare bron dat het binnenkort wel eens definitief afgelopen zou kunnen  zijn met de doorontwikkeling van dat medium.

En dat heeft, zoals gewoonlijk, weer eens met de macht van de massa te maken. De grootste groep muziek-consumenten (ik schat zo`n 99,99 procent) zal het werkelijk een saucijsje zijn wat er met de SACD gebeurt. Allemaal moeilijk gedoe, en de betere klank... ach, dat horen ze toch niet, dus waarom meer betalen. Bovendien hebben de platenmaatschappijen om onverklaarbare redenen nagelaten om alle nieuwe releases automatisch ook op SACD uit te brengen. De gemiddelde consument (zullen we hem Jo de loodgieter noemen) is niet geïnteresseerd in heruitgaves van legendarische live jazz-opnames waarbij je de muntjes in de kassa kunt horen rammelen. Die willen de nieuwste top-zoveel meekweelhitjes of die sympathieke volkszanger uit Fijnaart.

Of ze willen helemaal geen albums meer, maar los gedownloade tracks voor op hun iPods of aanverwante deuntjescontainers. De vraag is echter: willen ze dat echt, of is er nog hoop? Toen ik een tijdje geleden de zanger van een bekende progrock-band mocht interviewen sprak hij zijn zorgen uit over de playlistcultuur die onder de jeugd heerst. Geen zorgvuldig door de artiest in elkaar gezette albums meer, maar wegwerpmuziek in bedroevend slechte (gecomprimeerde) geluidskwaliteit.

Daar ligt voor de echte muziekliefhebbers én audiofielen tezamen een schone taak. Onze kinderen moeten leren luisteren. Ja, ook naar pa en ma, maar ik bedoel naar muziek. Leer ze een uurtje stil zitten, laat ze de gerichte ervaring van het luisteren meemaken. Geen andere dingen aan je hoofd, maar alleen genieten. Leg uit wat een conceptalbum is (laat ze naar Genesis of Pink Floyd luisteren), vertel ze over de Beatles, over Led Zeppelin, Miles Davis, Bach, Mozart, voor mijn part Bløf of Doe Maar, maar leer ze vooral om hele albums te waarderen.

Zo, de wekelijks preek zit er weer op. Als ik er één of twee toekomstige muziekliefhebbers mee weet te inspireren is mijn werk al gedaan. Nu uw bijdrage graag.

Over werk gesproken, het is natuurlijk weer publicatie-donderdag. En er is weer van alles te lezen wat interessant, opmerkelijk en zelfs omstreden genoemd kan worden. René van Es luisterde naar een geïntegreerde versterker van het Engelse merk Astin Trew, en hij beschrijft, zoals hij alleen dat kan, zijn avonturen met dit muzikale apparaat. Jan de Jeu heeft zich beziggehouden met een apparaatje van Furutech, waarmee zowel langspeelplaten als cd`s, als dvd`s als apparatuur als kabels (ik sluit zelfs huisdieren niet uit) van hun statische lading kunnen worden ontdaan en daardoor beter gaan klinken. Ik hoor alweer het schurende geluid van messen die geslepen worden, maar Jan is niet gek, en is in het bezit van een paar buitengewoon goed functionerende oren, dus eerst lezen en dan conclusies trekken!

Voor de bezitters van een grote lcd- of plasmatelevisie die op zoek zijn naar een flexibel inzetbare muurbeugel die op afstand in allerlei hoeken kan worden geplaatst om vanaf verschillende plaatsen in de kamer altijd perfect recht voor het beeld te kunnen zitten hebben we een bespreking van de Vogel`s Glider, het neusje van de zalm op muurbeugelgebied.

Voor de serie “De muziekbeleving van...” mocht Dieter van den Bergh bij hoge uitzondering een interview met Emilïana Torrini doen. Wie Emilíana Torrini is? Als u dat nog moet vragen raad ik u aan snel te gaan lezen. Als u haar wel kent trouwens ook, want haar verhaal is leuk en bijzonder.

En natuurlijk hebben we ook weer een heleboel leuke muziek- en filmbesprekingen, een handige hifi-tip en een mooie lezersset voor u gepubliceerd, Ik kan dan ook niet anders dan u van harte veel leesplezier te wensen...

Max Delissen
HiFi.nl


Nieuw op HiFi.nl

Hardware recensies

Vogel`s EFWE 6455 RC Glider
Vogel`s is de naam die u moet kennen als u op zoek bent naar een betrouwbaar systeem om uw kostbare lcd- of plasmatelevisie aan de wand te bevestigen. Veel televisiefabrikanten leveren tegenwoordig al geen beugel meer mee, en gaan er dus van uit dat de consument zelf op zoek gaat naar een oplossing.

Furutech Destat
Als mijn twee grote aartsvijanden. Zo heb ik stof en statische elektriciteit altijd ervaren. Tenslotte ben ik opgegroeid in een tijdperk waarin vinyl onbetwist gold als de meest belangrijke geluidsbron. Altijd was er de strijd met die twee nimmer aflatende aanvallers en ik heb in de loop der jaren dan ook alle mogelijke mij ter beschikking staande middelen in de strijd gegooid. Borstels, doekjes, meelopende kwastjes en katrolletjes in alle mogelijke varianten. Tot het beschieten van de LP met een Milty Zerostat pistool toe.

Astin Trew AT2000
Na een zeer succesvol samenzijn met de Astin Trew At3500 cd-speler kon het haast niet uitblijven. Ik wilde wel eens een Astin Trew versterker aan de tand voelen. Gekozen is voor de nieuwe At2000 geïntegreerde versterker, die optisch perfect aansluit bij de cd-speler. De vraag is, of de At2000 qua muziekbeleving net zo zal bevallen als de At3500.


Achtergrondartikel

De muziekbeleving van ... Emilí­ana Torrini
Zangeres Emiliana Torrini (1977) groeide op in de IJslandse hoofdstad Reykjavik. Haar vader is Italiaans, haar moeder komt uit IJsland. Sinds haar zeventiende is ze een bekendheid in eigen land. Ze won de ‘söngkeppni framhaldsskólanna’, de landelijke zangwedstrijd voor scholen, en maakte in 1999 haar internationale debuut met Love in the Time of Science (1999), geproduceerd door Roland ‘Tears for Fears’ Orzabal.


Tip

Plaatsing van de platenspeler
Platenspelers behoren tot de meest gevoelige en kritische audiocomponenten en verdienen daarom extra zorg bij het opstellen. 


Muziek- en filmrecensies

Carla Bruni - Comme si de rien n`etait (CD) 
Ik moet bekennen, Comme si de rien n’était, de derde schijf van mevrouw Tedeschi, Sarkozy oftewel Carla Bruni, heeft me toch enigszins verrast. Aangenaam verrast is een te groot compliment maar dit album heeft in muzikale zin meer pretenties dan de twee voorgaande platen.   

Sofia Jannok - Áššogáttis By the Embers (CD)
Een label dat waarschijnlijk niet veel mensen zullen kennen is het Zweedse Caprice. Sinds kort wordt het in onze lage landen gedistribueerd door Challenge Records dus de kans is groot dat u met enige regelmaat op de hoogte gehouden zult worden van nieuw verschenen releases van dit label.

Club Diana - Brand (CD) 
Luisteren naar een nieuwe CD in de wetenschap dat de maker net overleden is geeft altijd een wrange bijsmaak. Zanger, gitarist en liedjesmaker Marcel Brand was, als ik de berichten lees, een man die perioden van tomeloze energie en bevlogenheid afwisselde met diepe dalen, waarvan de laatste te diep voor hem bleek. Ontzettend tragisch. Aanknopingspunten in teksten vind je altijd, maar Brand is bovenal een levenslustig album van een band in topvorm. 

Eagles of Death Metal / Heart On (LP)
Nee, dit zijn niet de Eagles, al komen ze wel uit Californië, en het is ook zeker geen Death Metal. Wat Jesse Hughes, geholpen door Queens of the Stone Age voorman Josh Homme, wel maakt is ruige, smerige rock’n’roll. Alle clichés van seks, drugs en die muziek dus worden opgerekt tot een grotesk, lachwekkend formaat. Subtiel samengevat op in het coverplaatje, de gitaar rechtstreeks ingeplugd in het bloedende hart.  

Santana - Lotus (LP)
In de zeventiger jaren van de vorige eeuw was Japan een populair reisdoel voor zowel Europese als Noord Amerikaanse popgroepen en jazzmuzikanten. Niet alleen Deep Purple, om maar eens een band te noemen, maar ook Carlos Santana deed dit land van de rijzende zon op zijn reizen aan. 

Jackie McLean - Jackie`s Bag (LP)
Analogue Productions, het label van Acoustic Sound dat eerder de fraaie Fantasy 45 Series uitbracht, zet in 2008 25 jazz re-issues van het fameuze Blue Note label op de markt. Het gaat om 45 RPM Limited Edition dubbel lp sets waar de ware liefhebber van zal smullen. Onder andere omdat, door het album over twee lp’s te spreiden, alleen het buitenste deel van de lp kant gebruikt wordt en het meer vervorming genererende midden dus ongebruikt blijft.

Hugh Masekela Hope (LP)
We schrijven 1993 en voor het eerst sinds dertig jaar treedt de Afrikaanse trompettist Hugh Masekela op met een uit landgenoten bestaande band. Het gebeurt in Washington D.C.’s Blues Alley en dankzij de daar aanwezige opnametechnici kan dit zeldzaam inspirerende optreden ook worden vastgelegd voor al diegenen die daar niet bij aanwezig konden zijn.

Tutti! - Orchestral Sampler (SACD)
Een tijd lang zag het eruit alsof sacd als medium uitgerangeerd was. Recent zijn er echter steeds meer fabrikanten en labels die het opnieuw omarmen. Een wel zeer onverwacht voorbeeld is voor mij de eerste sacd van Reference Recordings.

Evening`s Civil Twilight in Empires of Tin (DVD film)
Het verslag van de vertoning van een experimentele film van Jem Cohen met live muziek of van een concert van Vic Chesnutt en A Silver Mt. Zion met filmvertoning op de achtergrond, het is maar hoe je het bekijkt. De bijzondere voorstelling maakte deel uit van het Weense filmfestival, de Viennale, van 2007. De DVD is een uitgave van de Viennale in samenwerking met het Canadese undergroundlabel Constellation records, en werd voor het eerst vertoond tijdens de Viennale van 2008.

Violence des echanges en milieu tempere (DVD film)
Philippe is de koning te rijk dat hij als onervaren jongeling uitverkoren is voor een grote consultancy firma te komen werken. Zijn baas ziet hem helemaal zitten en vertrouwt hem meteen een flinke klus toe: het in kaart brengen van een productiebedrijf. Dat het eigenlijk om een ontslagronde gaat als onderdeel van een niet gecommuniceerd overnameplan brengt Philippe, geholpen door zijn kersverse vriendin, in gewetensnood. 


EDITORS' CHOICE