NIEUWSPhilips

De CD bestaat 30 jaar - uw mening?

Redactie HiFi.nl | 11 maart 2009 | Philips

In 1979, precies 30 jaar geleden, presenteerde Philips een technologie die ons leven voorgoed zou veranderen. In dat jaar lukte het de Nederlandse ingenieurs, in samenwerking met Sony, om de eerste CD te produceren. Nu 30 jaar later lijkt de CD haar hoogtepunt te hebben gehad, een mooi moment om toch nog even kort terug te blikken.

Na de revolutionaire presentatie in 1979 was de CD natuurlijk niet meteen een succes. De samenwerking met Sony zorgde er voor dat de CD onder impuls van Philips werd gestandaardiseerd. Pas toen Sony in Japan het album 52nd Street van Billy Joel uitbracht in combinatie met de eerste CD speler (CDP-101) kwam de verkoop op gang. We schrijven dan 1982.

Billy Joel 52nd Street

Vanaf dat moment stijgt de verkoop van CD`s jaar na jaar. Het hoogtepunt komt met de release van de Beatles CD "1" waar 30 miljoen exemplaren van over de toonbank gaan (2000). Daarna zakt de verkoop weer in. Door de komst van MP3 bestanden voor muziek, DVD`s voor plaatjes en USB sticks en harde schijven voor data.

Daarmee is de CD een mooi exponent van deze tijd, waarin technologische vernieuwingen zich in een razend tempo opvolgen.

MERK

EDITORS' CHOICE