NIEUWS

Inname oude apparatuur niet naar wens


Max Delissen | 21 februari 2009

Als een consument een nieuw elektronisch apparaat aanschaft moet hij zijn oude apparaat bij dezelfde winkel kunnen inleveren. Dat blijkt in de praktijk nogal eens moeilijk te zijn.

Het consumentenprogramma Radar van omroep Tros heeft hier onderzoek naar gedaan bij verschillende bekende winkelketens. Dat meldt het Platform Detailhandel Nederland op haar website. Het betreffende item uit de uitzending van 16 februari 2009 is hier te bekijken.

Winkeliers zijn verplicht om oude apparaten in te nemen, en daarbij mag het niets uitmaken van welk merk het oude apparaat is. De consument betaalt daar namelijk al sinds jaren de zogenaamde verwijderingsbijdrage voor. Een weigering om een apparaat in te nemen is in strijd met de VROM regels. Winkels die oude apparatuur weigeren kunnen op verhoogde aandacht van de VROM-inspectie rekenen.

Deze bepaling is vastgelegd in Artikel 4 van de Regeling beheer elektronische apparatuur, de zogenaamde oud-voor-nieuw verplichting. Producenten en/of importeurs moeten de afgedankte apparaten vervolgens ophalen bij de detaillist. Die service is gratis, dus dat mag geen beletsel vormen voor navolging van de regels.

EDITORS' CHOICE

 • Op vakantie bij de dealer
  Primeur: Bowers & Wilkins 700 Signature
  Op vakantie bij de dealer
  lees meer »
 • Review
  NAD M33: grensverleggend
  Review
  lees meer »
 • Op vakantie bij de dealer
  HIFI.NL Lezersaanbiedingen
  Op vakantie bij de dealer
  lees meer »