NIEUWSPioneer

Pioneer: Plasma zal niet verdwijnen

Redactie HiFi.nl | 29 januari 2009 | Pioneer | Importeur: Vogel’s Consumer Benelux

Ingezonden mededeling door Pioneer

In recente persverslagen wordt beweerd dat plasma-tv-technologie weldra van de markt zal verdwijnen omdat ze niet energie-efficiënt zou zijn. Deze beweringen zijn onjuist.

Volgens de toepasselijke EU-richtlijn* kan een technologie als plasma niet uit de markt worden verwijderd zolang tv-toestellen die gebruikmaken van deze technologie voldoen aan de energie-efficiëntievereisten.

De EU en de lidstaten werken op dit moment aan nieuwe verordeningen die erover moeten waken dat tv-toestellen ongeacht de technologie (plasma, lcd, crt, ….) beter scoren op het vlak van energie-efficiëntie.

Alle producenten zullen aan deze nieuwe minimale efficiëntienormen moeten voldoen om tv-toestellen voor de Europese markt te blijven produceren, importeren en verkopen. Deze verordening zal in de tweede helft van 2009 worden gepubliceerd. Na een overgangsperiode zullen tegen de tweede helft van 2010 alle producten conform met de nieuwe norm moeten zijn.

Men moet begrijpen dat alle relevante technologieën (plasma-, lcd- en crt-tv’s) op een andere wijze stroom verbruiken. De sector heeft echter verschillende criteria samengebracht in een maatregel die de consument toelaat om de verschillende technologieën te vergelijken. Zowel lcd- als plasmatechnologie heeft de afgelopen jaren grote vorderingen gemaakt. Deze technologieën worden steeds energie-efficiënter.

(*) EU-richtlijn 2005/32/EG, §15.5: “er is, vanuit het oogpunt van de gebruiker, geen significant nadelig effect voor de werking van het product” en “in principe heeft het vaststellen van een ecologisch ontwerpvoorschrift niet tot gevolg dat een aan een fabrikant gebonden technologie aan producenten wordt opgelegd.”


EDITORS' CHOICE