NIEUWS

Filesharing toch goed voor economie


Max Delissen | 20 januari 2009

Uit gezamenlijk onderzoek van TNO, SEO Economisch Onderzoek en het Instituut voor Informatierecht (IViR) blijkt dat filesharing van muziek, film en games per saldo toch positief uitpakt voor de economie.

Het onderzoek is gedaan in opdracht van van de ministeries van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Economische Zaken en Justitie. Schattingen over de omvang van het wereldwijde ongeautoriseerde downloadverkeer lopen sterk uiteen, maar dat het om miljarden gaat is wel duidelijk. Burgers zien het downloaden en delen van muziek, films en games als algemeen maatschappelijk aanvaard, maar weten weinig van de regelgeving.

Zo weten veel mensen niet dat het downloaden van muziek en films voor eigen gebruik is toegestaan, terwijl het downloaden van games verboden is. Het `sharen` van gedownloade niet-geautoriseerde content is verboden, wat bij gebruik van p2p-netwerken eigenlijk onvermijdelijk is, aangezien de downloader `verplicht` is om gedownloade files ook weer op het web ter beschikking te stellen.

Over het effect dat downloaden heeft op de verkoop van betaalde content is moeilijk iets te zeggen, omdat bekend is dat mensen die downloaden over het algemeen ook veel meer muziek, films en games kopen dan mensen die nooit downloaden. Daar staat dan weer tegenover dat downloaders niet evenveel content zouden kopen als downloaden niet meer mogelijk zou zijn. Aanbieders van content lijden daardoor onvermijdelijk omzetverlies.

Maar voor de maatschappij als geheel staat tegenover dit verlies de omzet die wordt gegenereerd door een grote groep downloaders die anders nooit tot aanschaf zouden zijn overgegaan. Het effect lijkt per saldo positief uit te vallen.

Het hele onderzoek kunt u hier downloaden (142 pagina`s) als u zich eerst even registreert.

EDITORS' CHOICE