NIEUWSMeridian

Meridian HD621 HDMI Processor

Redactie HiFi.nl | 20 januari 2009 | Meridian

(Gezien op internet)

Meridian heeft de afgelopen week de HD621 HDMI Audio Processor geïntroduceerd. Voor een niet-Meridian kenner lijkt dit op een 6-naar-1 video-switch,  om tot zes verschillende HDMIbronnen op een enkel display aan te sluiten. Maar Meridian zou Meridian niet zijn om zo’n apparaat nèt iets anders te gebruiken.

De HD621 (6-to-1, cijfergrapje) is namelijk ook in staat om tot 6 kanalen audio (7.1 surround) uit de HDMI te extraheren, en deze in digitaal formaat aan een bestaande Meridian Surround Controller aan te bieden. Volgens Meridian is de combinatie van audio en video over één en dezelfde hdmi kabel niet voldoende voor de beste kwaliteit digitale multimedia. Over deze uitspraak valt zeker te twisten, maar dat heeft Meridian er niet van weerhouden om in de HD621 een flink hoeveelheid electronica te stoppen die de audio- en video signalen oppeppen voordat ze naar de Surround Controller gaan.

De HD621 heeft Meridian’s uitgebreide FIFO buffering en resolutie-verbetering om het binnenkomende PCM signaal te verbeteren, en er voor te zorgen dat de uitgaande HDMI stream van de beste kwaliteit is. Het videosignaal wordt ge- dejittered, en de kwaliteit ‘gemaximaliseerd’. Om synchronisatie-problemen tussen het audio en video-signaal op te lossen (die vaak onstaat omdat het verwerken van video meer tijd kost dan audioverwerking) is er een configureerbare lip-sync vertraging aanwezig.

Voor de duidelijkheid: de HD621 decodeert niets. Dolby Surround, TrueHD en DTS-HD Master Audio worden in hetzelfde formaat doorgestuurd als dat ze binnenkomen, een externe processor moet deze nog omzetten.

Meridian-specifiek is de MMHR interface. Dit is een RJ45 connector (’netwerk-stekker’), dat acht kanalen gebalanceerde digitale audio vervoert met een samplingfrequentie van tot 96 kHz volgens de Meridian Mulitchannel High Resolution specificatie. Naast de 8 kanaals digitale verbinding is er ook voorzien in vier losse kanalen in het MMHR formaat, die bij elkaar 8 kanalen verzorgen.

Naast de HDMI en MMHR aansluitingen is er ook een rs-232 seriele poort aanwezig om de HD621 te integreren in een homeautomation systeem. Door middel van Meridian Comms (de din en de bnc aansluiting) wordt het apparaat gemakkelijk opgenomen in een groter Meridian geheel.

De prijs voor HDMI-switcher met Meridian-specfieke eigenschappen zal rond 2.995 dollar komen te liggen.


EDITORS' CHOICE