NIEUWS

Romantische films kunnen je relatie schaden

Redactie HiFi.nl | 31 december 2008

(gezien op Internet)

Slecht nieuws voor romcomfans: romantische films kunnen je leven verpesten. Omdat ze een onrealistisch beeld over relaties schetsen, creëren kijkers van het zeemzoete genre een ongezond verwachtingspatroon over eigen relaties.

Een Schots onderzoek leidde tot deze bevinding. In het eerste deel van onderzoek bestudeerden de onderzoekers 40 goed scorende romantische films tussen 1995 en 2005 zoals `You`ve got mail`, `The wedding planner`, ` Maid in Manhattan` en `While you were sleeping`. In het tweede en derde onderdeel van de studie werden studenten bevraagd naar hun attitudes over liefde na het bekijken van een romantische komedie.Romcomliefhebbers geloven meer dan andere filmfans in liefde op het eerste gezicht, voorbestemde liefde en gelukkige relaties waarvoor je geen inspanningen hoeft te doen. Hoewel de meeste kijkers begrijpen dat er vaak een onrealistisch beeld wordt geschetst, is het belangrijk om te weten dat deze films je meer kunnen beïnvloeden dan je zou denken. Volgens de onderzoekers is één film al voldoende om je attitudes over romantiek en liefde te veranderen. Kritisch blijven tijdens het kijken is dus aangeraden.

Gelukkig is er ook positief nieuws over goed gemaakte romantische komedies. Ze kunnen gevoelens van verliefdheid, liefde en warmte oproepen en deze overbrengen naar je eigen relatie. Bovendien zijn ze door hun onrealisme een ideale manier om even weg te dromen en de sleur in je relatie niet zomaar te aanvaarden. Geen reden dus om ze zomaar uit je collectie te schrappen.


EDITORS' CHOICE