NIEUWS

Ruzie om afstandsbediening


Redactie HiFi.nl | 29 december 2008

(ingezonden mededeling)

Amersfoort, 29 december 2008 – Europees onderzoek, uitgevoerd door Lightspeed Research in opdracht van Logitech, toont aan dat in ongeveer 89% van alle Nederlandse huishoudens wordt geruzied vanwege de afstandsbediening. In heel Europa ligt dit cijfer zelfs nog iets hoger, namelijk op 91%. Bij 63% van de Nederlandse huishoudens blijft het bij woorden, maar in 9%  van alle gevallen loopt het zo uit de hand dat er met de afstandsbediening wordt gegooid of er zelfs een handgemeen plaatsvindt (2%).

Monarchie, anarchie of dictatoriaal bewind in Nederlandse huishoudens
Het onderzoek (2500 respondenten in Europa, waarvan 500 Nederlanders) toont aan dat we in Nederland een schijndemocratie kennen als het om de afstandsbediening gaat. 8% van de ondervraagden geeft toe dat er zelfs sprake is van een dictatoriaal bewind. Hierbij bepaalt één persoon (meestal de man) wat de andere gezinsleden kijken. Ongeveer 10% van de ondervraagden vergelijkt de situatie liever met een moderne monarchie, waar één persoon beslist en iemand anders de afstandsbediening op commando bedient. Bij ongeveer 9% van de ondervraagden is sprake van volledige anarchie. De persoon die daar als eerste de afstandsbediening verovert, heeft het voor het zeggen. Niet voor niets verstopt 15% van de respondenten wel eens de afstandsbediening om er zeker van te zijn dat deze niet in ‘verkeerde’ handen komt.

Logitech produceert multifunctionele afstandbedieningen en laat regelmatig het gebruik van dit apparaat onderzoeken. “Onderzoek helpt ons om de behoefte van consumenten in kaart te brengen en dit te vertalen naar producten als de Harmony One, onze nieuwste multifunctionele  afstandbediening”, zegt Rogier Volmer, Country Manager Logitech Benelux, het doel is om de interactie tussen mens, afstandsbediening en entertainmentsysteem te optimaliseren.”

Vijf of meer afstandsbedieningen
Naast het gevecht om de afstandsbediening is er namelijk ook een andere bron van frustratie. Zo zorgt de complexiteit van moderne afstandsbedieningen ook voor veel ergernis. In 42% van alle Nederlandse huishoudens zijn meer dan vijf afstandsbedieningen aanwezig. In 85% zijn er meer dan drie afstandsbedieningen. Ongeveer 19% van de ondervraagden geeft aan dat zij graag alle losse afstandsbedieningen inruilen voor één multifunctionele afstandsbediening die eenvoudig werkt.

Het is dan ook niet zo vreemd dat de markt voor pre-programmeerbare afstandsbedieningen volgens marktonderzoeksbureau GfK in Europa met 31 procent groeit. Steeds meer mensen kiezen voor een universele afstandsbediening om definitief verlost te zijn van het ‘gedoe’ met meerdere losse afstandsbedieningen. Een afstandbediening die alle andere vervangt vereenvoudigt immers de bediening van de apparatuur.

Rogier Volmer: “Hoewel we inmiddels erin geslaagd zijn om die laatste ergernis op te lossen door één afstandsbediening te maken die alle andere vervangt, hebben we nog geen oplossing gevonden om ruzies rondom de afstandsbediening te voorkomen. Ondanks onze productnaam Harmony..”

EDITORS' CHOICE

 • Op vakantie bij de dealer
  HIFI.NL Lezersaanbiedingen
  Op vakantie bij de dealer
  lees meer »
 • Review
  Elac Debut Reference DFR52
  Review
  lees meer »
 • Verslag en jubileumaanbiedingen
  Songs of Protest met Goldmund en Kharma
  Verslag en jubileumaanbiedingen
  lees meer »