NIEUWS

Deutsche Grammophon biedt FLAC aan

Max Delissen | 11 december 2008

Het beroemde Duitse label voor klassieke muziek Deutsche Grammophon Gesellschaft biedt sinds kort een beperkt aantal titels uit hun catalogus als FLAC downloads aan.

Volgens een nieuwsbericht van het label is FLAC (Free Lossless Audio Codec) ideaal voor het via internet distribueren van klassieke muziek, omdat het formaat ten opzichte van het veel wijder verspreide mp3 geen verlies in geluidskwaliteit zou kennen.

FLAC bestanden zijn wel aanzienlijk groter dan mp3 files. Afhankelijk van hoe `vol` de muziek is kan een FLAC bestand soms slechts 30% kleiner zijn dan een bestand in WAV formaat (volledige cd-kwaliteit). Ten opzichte van de bij DGG ook aangeboden 320 kbps mp3 kwaliteit is het verschil in grootte gemiddeld niet dramatisch, en aangezien de FLAC downloads slechts 1 of 2 euro duurder zijn lijkt het een uitstekend alternatief.

Het wachten is nu op volledig ongecomprimeerde of zelfs 24/96 of 24/192 HD muziekdownloads. Aangezien steeds meer internetgebruikers tegenwoordig over een relatief snelle breedbandverbinding beschikken zou dat in de nabije toekomst wel eens de nieuwe standaard kunnen worden.

Meer informatie op de DGG website.


EDITORS' CHOICE