NIEUWS

Aan de slag - Publicatie week 49

Max Delissen | 04 december 2008

Op de pagina`s van HiFi.nl wordt af en toe aandacht geschonken aan zelfbouw-audio. We hebben er zelfs een eigen rubriek voor. Aangezien ik zelf ook in zeker mate tot `het gilde` behoor met mijn luidsprekers, buizen D/A converter en netkabels gaat het mij een beetje aan het hart dat deze rubriek weinig bekend is bij onze lezers. Maar als ik er even over nadenk denk ik ook wel dat ik weet waarom.

Zelfbouwers in de audiowereld staan bij de meeste audiofielen een beetje als nerderige knutselaars te boek. Afgestudeerde MTS`ers die slapen met een soldeerbout onder hun kussen. Sneue, contactgestoorde ruitjesbloezen met brillen die door plakband bij elkaar gehouden worden. Die geen verstand hebben van muziek, omdat al hun tijd opgaat aan het bedenken van nieuwe buizenversterkers. Dat beeld klopt dus niet, kan ik u vertellen. Op een enkele uitzondering na zijn de Nederlandse zelfbouwers die ik ken gedreven mensen die het leuk vinden om hands-on met audioapparatuur bezig te zijn. En die vaak tot verrassende of zelfs verbluffende resultaten komen.

Bovendien: we vergeten vaak dat veel illustere merken ooit op een zolderkamertje zijn ontstaan onder de handen van briljante (en misschien toch een heel klein beetje zonderlinge) mensen die de weergavekwaliteit van hun muziek (daar is het toverwoord!) wilden verbeteren. Veel van die knutselaars (zie het maar als een geuzennaam) bereiken ooit het punt dat de door hen bedachte schakelingen zo ver zijn uitgekristalliseerd dat het interessant wordt om ze als bouwpakket aan te bieden. Dan hoeft de niet-technisch opgeleide geïnteresseerde het allemaal niet meer zelf uit te zoeken, maar kan hij aan de slag met een gedegen, werkend en reproduceerbaar ontwerp.

Een uitstekend voorbeeld daarvan is Metrum Acoustics, die zeer interessante zelfbouw-electrostaten en versterkers op de markt brengen. René van Es luisterde naar hun nieuwe hybride luidspreker, en schreef er een enthousiast verhaal over.

Maar ook in de kant-en-klaar wereld worden mooie audioproducten gemaakt. Zoals Kilian Bakker ontdekte toen hij een nieuwe cd-speler van Exposure aan de tand voelde. En nogmaals René van Es, die als liefhebber niet kon weigeren toen hij twee kleinere Focal luidsprekers van hetzelfde type, maar met een andere speakerbezetting mocht testen. Verbazingwekkend hoeveel verschil zoiets kan maken (maar dat hoef ik bijvoorbeeld aan de zelfbouwers niet uit te leggen).

Hiernaast ook weer, zoals u gewend bent, muziek- en filmbesprekingen, een goede tip en een mooie set van een lezer. We gaan een koude, natte maar luisterrijke week tegemoet. Veel leesplezier!

Max Delissen
Redacteur HiFi.nl

Nieuw op HiFi.nl

Hardware Recensie

Metrum Acoustics Syncope 
Ze bestaan nog in Nederland, de lange donkere wegen die nergens heen lijken te leiden. Twee banen, breed en onverlicht, voeren naar een afgelegen plaats als Zeewolde. Waar ik terecht kwam en van de ene verbazing in de andere viel, met behoud van Hollandse nuchterheid. Een zelfde nuchterheid die de gastheer Cees Ruijtenberg van Metrum Acoustics uitstraalt. Klinkt die naam u onbekend in de oren? Na dit verslag niet meer. Een droom voor de zelfbouwer, ontdekte ik aan het eind van de donkere weg. Elektrostatische weergevers die u zelf kunt toepassen in uw systeem of in een systeem dat ontworpen is door Cees. Met bijbehorende elektronica zo u wenst.

Exposure 3010 S CD-speler
Te midden van de vele Streamers, Servers en docking stations weten traditionele CD-spelers heel aardig stand te houden. De laatste uitvoering van de Exposure 3000 Series CD-speler is een goede ambassadeur voor hoogwaardige Red Book schijfspelers.

Focal Chorus 716 V en 716 W
Het is een goed gebruik dat een actieve distributeur bij de fabriek, wiens spullen hij vertegenwoordigt in Nederland, probeert om producten naar een hoger niveau te tillen. Door aanwijzingen te geven die uit eigen gebruik voortkomen, of opmerkingen te vertalen van dealers en eindgebruikers. Een andere reden kan zijn, dat hij één of meerdere producten wil aanbieden als een “speciale uitgave”. Zodat deze extra aandacht geniet in de winkel of de pers.


Tip

Oliecrisis - lager van platenspeler smeren
Bij platenspelerloopwerken draait alles -letterlijk- om het plateaulager en de prestaties van dat lager staan of vallen bij de juiste soort en hoeveelheid smering. Met name geïnverteerde lagers zijn zeer kritisch op dat punt want de lagerdruk en de zwaartekracht onttrekken de smering gezamelijk van het meest belangrijke loopvlak.


Muziek- en filmbesprekingen

Anathema - Hindsight (CD) 
Eerder dit jaar verscheen Hindsight van het Britse Anathema. Deze band, wiens “roots” liggen in de doom Metal scène van de jaren negentig, maakt met Hindsight een akoestische bloemlezing op haar eigen werk van de laatste drie albums, in afwachting van het later uit te brengen achtste studio album dat Horizons gaat heten. En wat een prachtplaat!

Cradle of Filth- Godspeed on the Devil`s Thunder (CD) 
Het jongste album van de epische black metal formatie Cradle of Filth ligt sinds kort in de schappen van cd-winkels. Voor Godspeed on the Devil’s Thunder heeft zanger en tekstschrijver Dani Davey zijn inspiratie gehaald uit het leven en de dood van een Franse edelman, Gilles de Rais.

Gergely Boganyi - Frederic Chopin The Complete Nocturnes  (SACD) 
Wie tijdens het surfen over het internet op Gergely Bogányi ‘s internetsite - http://www.boganyigergely.hu/ - arriveert, hoort de klanken van Chopin’s Nocturne no. 2 in Eb major Opus 9 (1830/31). 

The Larry Coryell Organ Trio - Impressions (SACD)
Gitarist Larry Coryell is met name bekend als één van de grondleggers van de fusion. Veel fusion liefhebbers zullen zich bij het horen van de nieuwe sacd ‘Impressions’ mogelijk de vraag stellen of zij zitten te wachten op de zoveelste fusion schijf van deze excellente muzikant.

Frank Sinatra - Nice `n` Easy (LP of Gold CD) 
Dat Frank Sinatra de tand des tijds goed doorstaat is een understatement. Niet alleen is zijn manier van zingen tot op de dag vandaag een bron van inspiratie, denk aan Robbie Williams, Michael Bublé en Hans Teeuwen. Zijn eigen albums, vooral de door Nelson Riddle gearrangeerde reeks op het Capitol label uit de jaren 50, zijn onovertroffen. Muzikaal, maar ook qua opnametechniek.

Flandres (DVD-film)
Het Franse woord voor Vlaanderen is onlosmakelijk verbonden met de eerste wereldoorlog. In de nieuwe film van Bruno Dumont komen de jonge mannen van het dunbevolkte boerenland voor hun oorlog terecht in een niet nader benoemd woestijnlandschap. De gruwelen zijn er niet minder om, maar uiteindelijk gaat deze noeste film over de liefde.


EDITORS' CHOICE