NIEUWS

Oplossingen - Publicatie week 48


Max Delissen | 27 november 2008

Vorige week maakte ik u op deze plek deelgenoot van de luisteravonturen van een goede vriend die een beetje anders afliepen dan hij had gehoopt. Ik had het toen ook over positieve verrassingen. Daarop voortbordurend wil ik het deze week hebben over oplossingen. Oplossingen voor dilemma`s, voor grotere of kleinere problemen, die op hun beurt ook weer een verrassend resultaat kunnen opleveren.

Bijvoorbeeld: U bent in het bezit van een oudere cd-speler die is voorzien van een zeer goed loopwerk, maar elektronisch gezien is hij links en rechts is ingehaald door modernere muziekdoosjes. Weggooien is zonde, want mechanisch steekt uw oude Sony of Marantz die hele nieuwe generatie nog moeiteloos naar de kroon. De oplossing komt dan in de vorm van een losse D/A converter. Die dan weer verrassend goed kan presteren voor een verrassend aantrekkelijke prijs. Deze week het bewijs.

Ander voorbeeld: Als recensent kom je soms apparaten tegen die in de praktijk niet leveren wat ze op papier moeiteloos zouden moeten kunnen. Je staat dan voor een duivels dilemma, want de insteek om er een leuk verhaal van te maken is gewoonlijk gebaseerd op een bepaald verwachtingspatroon. De keuze om een bepaald apparaat ter recensie aan te vragen is daar op gebaseerd. Aan de andere kant heb je ook informatieplicht naar je publiek. Als een apparaat echt niet deugt moet de waarheid gezegd mogen worden. Maar een afmaakrecensie is slechts voor een zeer kleine groep hifi-sadisten leuk om te lezen, en de meeste mensen zijn van nature toch meer op goed nieuws afgestemd.

De oplossing is dan meestal dat er ruggespraak wordt gehouden met de hoofdredacteur en de leverancier van het apparaat. Want voor hetzelfde geld zie je iets over het hoofd, of, in een extremer geval, is er iets mis met het recensie-exemplaar. Twee van die gevallen komen deze week aan bod. Een op papier zeer fraaie versterker/cd-speler set viel tegen, maar bleek uiteindelijk een exemplarische constructiefout te bevatten die, na herstel, verantwoordelijk bleek te zijn voor het onverwachte resultaat tijdens de eerste luisterdoorgang.

In het tweede geval betreft het een Nederlandse (en misschien zelfs wel Europese) primeur die wij voor u wisten binnen te halen. Een zware (letterlijk en figuurlijk) geïntegreerde versterker van een vooraanstaand Frans merk bleek op een nogal onverwachte manier tot veel meer muzikaliteit in staat dan met gebruikmaking van de beproefde dagelijkse theorie werd geconstateerd tijdens de eerste sessies bij de recensent thuis.

Beide heren namen nadrukkelijk hun verantwoordelijkheid, en zochten naar een oplossing. Die is er twee keer gekomen, met verrassende resultaten. Naast deze spannende recensies leest u deze week ook weer een aantal muziek- en filmbesprekingen en een handige hifi-tip, en introduceren we weer een mooie lezersset aan u. Tot volgende week!

Max Delissen
Redacteur HiFi.nl


Nieuw op HiFi.nl

Hardware Recensie

Electrocompaniet PI-2 en PC-1 
Al 35 jaar is het land van trollen en fjorden mede bekend vanwege de uitstekende elektronica die het merk Electrocompaniet levert. Jaar in jaar uit een gelijksoortig uiterlijk, goudkleurige knoppen tegen een zwart, met plexiglas afgewerkt front. Noorwegen en Electrocompaniet zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Electrocompaniet is eveneens verbonden met het werk van dr. Matti Otala, die in 1973 ontdekte dat Transient Intermodulation (TIM) vervorming mogelijk een oorzaak is dat de ene versterker anders klinkt dan de andere.

Cambridge Audio DacMagic
Cambridge Audio heeft een compacte en geavanceerde D/A omzetter uitgebracht waarmee men het digitale signaal van een CD/DVD loopwerk, een PC, een netwerkserver of een speciale iPod dock zoals de Wadia 170i kan omzetten. Het is bovenal goed nieuws voor audiofiele eigenaren van oude maar oerdegelijke cd-spelers met een digitale uitgang want een uitgekiende moderne DAC kan als een ware verjongingskuur voor zo`n veteraan werken. Dat was ook de doelgroep van de originele en roemruchte DacMagic die in 1994 werd geïntroduceerd en in vele incarnaties leverbaar is geweest.

Advance Acoustic MAP800
Menig geluidssysteem valt of staat met een luidspreker. Vaak worden die met veel zorg en precisie vergeleken en afgewogen, alvorens een liefhebber tot de aanschaf zal overgaan. Maar daarna is er wél één schakel in de audioketen die minstens van zoveel invloed zal zijn, te weten de versterker. Want hoe goed een speaker ook kán klinken, met de juiste aanvoer van informatie en de mate van controle over het gedrag van de verschillende componenten in de weergever valt of staat de weergave. Daarom is Advance Acoustic de tekentafel opgegaan en heeft een volgens eigen zeggen compromisloos ontwerp geleverd, de MAP800 geïntegreerde versterker.


Tip

Aardedraad voor RB 250/300 toonarm
De Rega/Moth/Goldring/etc. RB-250 en RB-300 zijn alom geliefde toonarmen, mede vanwege de bijzonder goede value for money die door deze degelijke Britse armen wordt geboden. Veel vinylisten gebruiken een Moving Coil aftaster in combinatie met hun RB-toonarm en alhoewel dat in de meeste gevallen prima werkt, worden -met name meer kostbare MC`s- wat tekort gedaan door de externe toonarmkabels.


Muziek- en filmbesprekingen

Goldmund - The Malady of Elegance (CD) 
Prachtige sfeermuziek van Keith Kenniff, een ook onder de naam Helios opererende muzikant en componist uit Boston. IJle, onthechte pianomuziek in de traditie van Erik Satie (in de trage interpretatie van Reinbert de Leeuw), John Cage, Brian Eno en Harold Budd. Noem het minimalistisch, ambient, of in hedendaags jargon: chillen.

La Petite Bande - Vespro della Beata Vergine (CD) 
Met toepassing van de voor de pre-barok gebruikelijke instrumenten en enkelvoudig bezette “koren” door de solisten, krijgt een der grootste meesterwerken van de vokale kunst, nl Claudio Monteverdi’s (1576-1643) Mariavespers in de nieuwe vertolking op twee cd’s door “La Petite Bande”, onder leiding van Sigiswald Kuijken een even transparante als sobere vertolking.

Jim Beard - Revolutions  (SACD) 
Vince Mendoza, chef-dirigent en artistiek leider van het Metropole Orkest, kreeg onlangs een Grammy voor zijn arrangement van Joe Zawinul’s ‘In A Silent Way’ nadat hij eerder al Grammy’s had ontvangen in 2001, 2004 en 2007. 

Janos Starker - Schumann and Lalo Cello Concertos (LP)
Slechts zes jaar oud was Janos Starker toen hij voor het eerst een cello vasthield en er op begon te spelen. Acht was hij toen hij zijn eerste leerling kreeg en elf toen hij voor het eerst voor publiek optrad.

Harakiri (DVD-film) 
Het is niet gebruikelijk dat er iemand bij je aanbelt met de vraag of hij je huis mag gebruiken om zelfmoord te plegen, en daarbij wel wat assistentie kan gebruiken. In 1630 was dat in ieder geval in Japan anders, zo kun je afleiden uit de klassieke film van Masaki Kobayashi uit 1962, die de achterkant van de fraaie nieuwe DVD uitgave niet onterecht de kwalificatie ‘nihilistisch meesterwerk’ meekrijgt.

Cosmos (DVD- televisie serie)
Cosmos: A Personal Voyage is een populair-wetenschappelijke Amerikaanse documentaireserie voor de televisie uit 1980. In dertien afleveringen van een uur gebruikt astronoom Carl Sagan zijn vak als basis voor een beschouwing over een breed scala van onderwerpen, van de ontwikkeling van de sterrenkunde tot broeikaseffect, evolutie en de drang van de mens het universum te ontdekken.

EDITORS' CHOICE