NIEUWSSony

Nieuwe Sony projectoren


Marc Brekelmans | 03 november 2008 | Sony

Voor wie een echt groot beeld wil is er eigenlijk maar één optie: het kopen van een projector. Waren topklasse projectoren een paar jaar geleden nog groot, zwaar en duur, tegenwoordig zijn er in de prijsklasse tot 3000 euro verrassend goede en compacte modellen te vinden.

VPL-HW10

Ook Sony komt met een meer dan uitstekend model in de sub-3000 euro klasse: de VPL-HW10. Deze projector, die voor nog geen 2300 euro van eigenaar wisselt, is een Full-HD model dat gebruik maakt van Sony`s triple-panel SXRD technologie. De door Sony ontwikkelde SXRD panels hebben een pixelgrootte van slechts 7µm, waarbij de ruimte tussen de pixels zelfs maar 0.35µm bedraagt. Een ander belangrijk kenmerk van de SXRD panels is de zeer goede responstijd van slechts 2,5 ms. 

Samen met de BRAVIA engine-2 technologie geeft deze projector een zeer fraai beeld. De demonstratie die we kregen tijdens de presentatie van de nieuwe Sony projectoren op het Sony hoofdkantoor in Badhoevedorp sprak voor zich. De VPL-HW10 maakt gebruik van een UHP lamp en heeft het Advanced Iris-2 systeem voor een verbeterd contrast.


VPL-VW80

Was de demonstratie van de VPL-HW10 al zeer goed te noemen, de VPL-VW80 deed er nog een schep bovenop. Met name de demonstratie van Motionflow met dark frame insertion was indrukwekkend: beelden werden veel vloeiender weergegeven dan in de standaard instelling, wat de filmische beleving drastisch verhoogde. Andere kenmerken die de VW80 onderscheiden van zijn kleinere broer zijn het hogere contrast (60.000:1), de SXRD HFR (100 frames per seconde) technologie, de gemotoriseerde lens, de anamorphic zoom modus, Deep Colour, en de ondersteuning van de nieuwe xvYCC industrienorm voor kleurweergave (twee keer zoveel kleurgradaties als sRGB). De advies verkoopprijs van de VPL-VW80 zal 6450 euro gaan bedragen.


EDITORS' CHOICE