NIEUWS

Recessie? - Publicatie week 44

Redactie HiFi.nl | 30 oktober 2008

Deze week verscheen een nieuwsbericht in de internationale pers waarin te lezen is dat Sony ernstig te lijden heeft onder de internationale financiële crisis. Helemaal onverwacht kwam dit nieuws overigens niet, want het concern had eerder al een winstwaarschuwing afgegeven, maar het is wel een teken aan de wand.

Want als een gigantisch bedrijf als Sony, toch één van de wereldleiders op het gebied van consumentenelectronica, al moeite lijkt te hebben om over alle onderdelen van het concern de winst te handhaven, hoe moet dat dan met de kleine, meer gespecialiseerde fabrikanten? De mooie, bevlogen bedrijfjes die slechts enkele producten in hun pakket hebben werken met andere marges. Zij kunnen hun risico nu eenmaal niet spreiden over een veel groter productengamma, waardoor de consument naar verhouding een wat hogere prijs voor die merken betaalt. En nu het woord `recessie` op ieders lippen ligt zullen veel liefhebbers misschien nog eens nadenken voordat ze nieuwe cd-spelers, televisies of luidsprekers gaan kopen.

Nu ben ik geen afgestudeerd econoom, dus wat ik hier ga zeggen is geheel voor eigen rekening. Maar volgens mij heb ik vroeger ooit eens geleerd dat afnemend consumentenvertrouwen zichzelf langere tijd in stand kan houden. Als iedereen maar gelooft dat er een recessie is, en zich er naar gaat gedragen, dan komt er ook een (langdurige) recessie. Als dat waar is ligt de oplossing volgens mij voor de hand: geld uitgeven! Hiermee wil ik geenzins oproepen tot ongebreideld consumeren, want meer besteden dan we hebben schijnt één van de oorzaken van de huidige malaise te zijn. Maar met gezonde oplettendheid doorgaan met dingen kopen lijkt me geen slecht idee. Vervang dus gerust uw geluidsapparatuur of koop een platte televisie. De economie zal u er dankbaar voor zijn!


(Infinity Classia C336)

Wij gaan in elk geval vrolijk door met publiceren, en deze week hebben we weer een aantal interessante zaken voor u online gezet. Zo kunt u de recensie van de Infinity Classia C336 en C205 luidsprekers lezen. Die zien er smakelijk uit, klinken uitstekend, en veroorzaken geen persoonlijke kredietcrisis met hun bescheiden aanschafprijs. Ook hebben we een bijzonder aardig achtergrondartikel over digitale televisie. Over het wat en hoe van DVB (zoals de internationale afkorting luidt) bestaan nogal wat misverstanden, en dit artikel zet alles netjes voor u op een rijtje.

Muziek dan. We hebben weer een aflevering in de reeks “De muziekbeleving van...” voor u, en deze keer is Sharon den Adel aan het woord. De frontvrouw van Within Temptation (het beste Nederlandse muzikale exportproduct van de afgelopen jaren) vertelt onder meer over haar muzikale opvoeding, die voor een groot deel verantwoordelijk blijkt te zijn voor het succes van haar band. En natuurlijk hebben we ook weer een heleboel fijne film- en muziekbesprekingen, een handige audio-tip, en een mooie Set van een Lezer.

Voldoende leesvoer dus. En dat is een goede zaak, want de dagen worden weer merkbaar korter. Dat betekent langere avonden - nou ja, gevoelsmatig in elk geval - en dus meer tijd om met onze favoriete hobby bezig te zijn. En vergeet ondertussen niet om gewoon door te gaan met het aanschaffen van nieuwe apparatuur. Als we met zijn allen net doen alsof er niks aan de hand is, dan wordt dat eerdaags misschien vanzelf werkelijkheid. Tot volgende week!

Max Delissen
Redacteur HiFi.nl


Nieuw op HiFi.nl

Hardware Recensie

Infinity Classia C336 en C205 
Infinity is een luidsprekermerk dat al vele jaren bestaat maar waarnaar ik nog nooit serieus geluisterd heb. Een speciale reden hiervoor kan ik niet bedenken, het is er gewoon nooit van gekomen. Nu sta ik echter aan de vooravond van een eerste uitgebreide kennismaking. Via importeur Harman Consumer Holland heb ik de beschikking gekregen over twee verschillende sets uit de nieuwe Classia serie. Het betreft een set monitor luidsprekers van het type C205 en een set vloerstaanders type C336. Verder zijn er binnen de serie nog een C225 centerspeaker, een tweetal subwoofers waarvan er één zelfs draadloos aangestuurd kan worden en C255ES surroundspeakers.

Achtergrondartikelen

Hoe werkt: Digitale televisie
In vrijwel elke LCD of plasma televisietoestel recensie op HiFi.nl komt het wel ter sprake: Digitale Televisie. Onmisbaar met de huidige generatie platte schermen, maar waarom eigenlijk? Met het volgende artikel wil ik wat achtergrondinformatie geven over Digital Video Broadcasting (DVB), de voordelen en eventuele nadelen, het huidige aanbod en mogelijk toekomstige ontwikkelingen.

De muziekbeleving van... Sharon den Adel
Zangeres Sharon den Adel (1974) is het boegbeeld van de succesvolle symfonische metalband Within Temptation, ‘s lands bekendste muzikale exportproduct. De dubbel-dvd, dubbel-cd en Blu-ray disc Black Symphony is de weergave van het spectaculaire concert dat de groep eerder dit jaar met een 60-koppig Metropole Orkest gaf in Ahoy. ‘The greatest show on earth’ kopte een Engels muziekblad. Een gesprek met Sharon den Adel in aflevering 27 van De Muziekbeleving van…


(Foto: Loe Beerens)

Tip

Massacompensatie voor Elementen
Aftastelementen met een metalen behuizing waren een tijdlang de rigeur in de vinylwereld maar er is momenteel een trend richting lichtgewicht aftasters met kunststof of houten behuizingen merkbaar. Zo`n vlieggewicht aftaster kan buiten het werkbereik (qua uitbalancering) van bepaalde toonarmen komen te liggen.


Muziek- en filmbesprekingen

The Zutons- You can do anything (CD) 
De Zutons plaat is in meerdere opzichten een lawaaiige cd. De liedjes zijn van een nerveus springerig allooi, niet echt indie en niet eens puur Engels . Toch wordt de band door het thuisfront op handen gedragen met verkoopcijfers die je doen duizelen in de eeuw van de schaamteloze downloads.

Herbie Hancock - Then And Now: The Definitive Herbie Hancock (CD) 
Zo langzamerhand krijg ik het gevoel dat 2008 echt het Herbie Hancock jaar is. De onderscheidingen vliegen hem om de oren; Grammy Award, album van het jaar, artiest van het jaar etc. Voor de platenmaatschappij een mooie gelegenheid om een overzichtsalbum – het eerste van deze markante musicus/componist – uit te brengen.

De Kift - Hoofdkaas  (CD) 
Inderdaad mensen. Er is weer een fantastische nieuwe CD van de Kift. Dat geeft weer veel stof om over te denken. Heel mooi denken zelfs, hardop nog wel. Maar je kunt er ook op dansen, dat is veel vrolijker. Van farandole en fandango tot pogo en horlepijp. De Kift is een soort van knoeck, spreek uit Noek. Wat is een knoeck? Ja, dan moet je zelf maar luisteren, in het eerste lied wordt het allemaal uitgelegd, vrij naar Wachten op Godot van Samuel Beckett.

Sara K. - Don`t I Know You From Somewhere? (CD)
“Have you been waiting long? Yes?” vraagt Sara K. aan haar publiek aan het begin van haar cd Don’t I Know You From Somewhere?, de live solo cd waarop voor het eerst uitsluitend haar op zoveel mensen een magische invloed uitoefenende stem en het geluid van de speciaal voor haar gemaakte viersnarige gitaar te horen zijn.

Lars Erstrand - Swingcerely Yours (SACD)
De Zweedse vibrafonist Lars Erstrand mag dan geboren zijn in 1936, nog steeds treedt hij op met zijn eigen kwartet. Hij heeft het grote swing tijdperk nog meegemaakt en het is dan ook niet zo verwonderlijk dat zijn spel sterk beïnvloed is door dat van de in die tijd furore makende Lionel Hampton.

Within Temptation - Black Symphony (DVD-film) 
Within Temptation is een wereldband. In eigen land wordt dat niet altijd zo gezien. Sharon, Robert en de anderen zijn ook heel bescheiden onder al het succes, maar in de welluidende gotische metal heeft de rest van de planeet het nakijken.

Le Voyage Du Ballon Rouge (DVD-film)
Een hommage aan de klassieke kinderfilm Le ballon rouge uit 1957, gemaakt in opdracht van het Musée d`Orsay door de grote Taiwanese filmmaker Hou Hsiao-hsien. In zijn eerste niet in Azië gedraaide film laat hij culturen en levensritmen botsen via beelden die tegelijk esoterisch als alledaags triviaal aandoen.

The Assassin (DVD-film)
In de reeks Koinobori verscheen de samuraifilm The Assassin (Ansatsu) uit 1964. De film behandelt een woelige periode uit de Japanse geschiedenis, rond het jaar 1853. Buitenlandse invloeden, in de vorm van Amerikaanse fregatten voor de kust, dwingen de grenzen open te stellen voor handel, maar ondertussen gaat alle aandacht gaat naar interne verwikkelingen in een land waar eeuwenoude machtsverhoudingen op hun eind lopen.


EDITORS' CHOICE