NIEUWS

Masterclass luidsprekers deel 2

Redactie HiFi.nl | 27 oktober 2008

(ingezonden mededeling)

Op zaterdag 8 november wordt deel 2 van de Masterclass luidsprekers gehouden. De Masterclass zal geleid worden door natuurkundig ingenieur Peter Swarte en vindt plaats bij het Park Plaza Mandarin in Eindhoven.

Deel 2 gaat dieper in op de eigenschappen van de meest gangbare luidsprekers: de dynamische luidsprekers. Voor een goed ontwerp van een luidsprekerbehuizing of combinatie van luidsprekers dient men de eigenschappen goed te begrijpen en te onderzoeken.Er wordt ingegaan op de elementaire elektro-mechano-akoestische eigenschappen. De verschillende methodieken om die eigenschappen te meten worden besproken. Duidelijk wordt gemaakt hoe een vervangingsschema kan worden opgesteld. Hierbij worden uiteraard de Thiele en Small parameters verklaard en inzichtelijk gemaakt. Door hun theorie gaven beide heren wereldwijd een beter inzicht in de gedragingen van luidsprekers.

E.e.a. zal een elektrisch vervangingsschema opleveren dat de mogelijkheid biedt om de luidspreker in al zijn onderdelen in elektrische elementen op te bouwen en te testen. Hiervoor kan men reƫle onderdelen zoals weerstanden, spoelen en condensatoren in een netwerk toepassen of een simulatieprogramma op de computer gebruiken. Behuizingmogelijkheden worden eveneens meegenomen en onderzocht.

Men dient inzicht te hebben in de akoestische elementen die het luidsprekerchassis omgeven en de akoestische eigenschappen beĆÆnvloeden. De overlap met Masterclass Luidsprekers, deel is slechts 10 - 15 %. Nieuwkomers worden op een snelle manier ingewijd in het moeilijke vakgebied.

Einddoel:
De bedoeling is u als deelnemers begrijpt waar welke valkuilen te vinden zijn en hoe die te omzeilen zijn. Uw vragen zoals "wat betekenen die schema`s en wat stelt het nou helemaal voorā€ worden beantwoord. Deze antwoorden heb je nodig om op een efficiĆ«nte wijze de applicaties te ontwerpen: grote en kleine dichte boxen, basreflexsystemen, grote en kleine open systemen enz. Waarom meet ik deze  frequentie of impedantie karakteristiek? Wat betekent misaanpassing aan de versterker? Hoe kan ik luidsprekers samenstellen zodat ik het beoogde doel bereik in termen van frequentiekarakteristiek, impulsgedrag en richtwerking.De deelnamekosten bedragen:

  • 199 euro  inclusief lunch, deelnemerscertificaat en lesmateriaal
  • 219 euro  inclusief lunch, deelnemerscertificaat, lesmateriaal en DVD Masterclass Luidsprekers.

Elektor abonnees krijgen 5% korting. Schrijf snel in, want Vol=Vol! Het aantal plaatsen is beperkt. Er is plaats voor slechts 40 deelnemers!


EDITORS' CHOICE