NIEUWS

VAD Show 2008 - Publicatie week 42

Max Delissen | 16 oktober 2008

Komend weekend verzamelt audiominnend Nederland zich weer in Veldhoven, om daar in Koningshof de dertiende VAD Show bij te wonen. Meer dan 60 exposanten tonen en demonstreren meer dan 300 merken geluids- en beeldapparatuur.

Hoewel, beeld... Een blik op de exposantenlijst leert ons dat het aandeel geluidsapparatuur dit jaar wel erg groot is ten opzichte van het beeldgebeuren. Aan de ene kant is dat jammer, want juist op het gebied van platte televisies en projectoren is er de laatste tijd heel erg veel gebeurd.

Aan de andere kant zullen de muziekliefhebbers zich in de knuistjes knijpen, want minder beeld betekent automatisch meer geluid. Daarmee krijgt de nieuwste editie van de VAD-Show een wat ouderwets karakter, want dertien jaar geleden was er ook amper een televisie te vinden in de demonstratieruimtes.

In de aanloop naar de VAD-Show kunnen wij onze lezers verblijden met twee volbloed primeurs (zelfs een absolute wereldprimeur, waar we heel erg trots op zijn). Soms zit het tegen, soms zit het mee. En deze week zit het wel heel erg mee. René van Es mocht als allereerste een set Focal Diablo Utopia Be beluisteren. Zelden hebben wij zo`n lyrische recensie gelezen.

René Smit zorgt voor de tweede primeur, in de vorm van de Marantz PM11 S2. Deze topklasse geïntegreerde versterker klinkt volgens hem een stuk frisser en opener dan zijn toch al illustere voorganger, wat het apparaat wat hem betreft tot een regelrechte winnaar maakt.

Daarnaast leest u een verslag van een high-end luistershow bij New Music in Brussel. In een ambiance om van te smullen stonden een aantal geluidsinstallaties opgesteld die tot de absolute top gerekend kunnen worden.

Een aantal mooie muziek- en fimbesprekingen, een handige tip en een mooie lezersset maken het af. Wij wensen u veel leesplezier, maar niet nadat we de hoop hebben uitgesproken u komend weekend allemaal te kunnen begroeten in Veldhoven.

Max Delissen
HiFi.nl


Nieuw op HiFi.nl

Hardware recensies

Focal Diablo Utopia 
Focal heeft de Utopia lijn geheel vernieuwd en levert als eerste de modellen Diablo, Scala en Grande Utopia. Voorlopig alleen in het antraciet. Ik ben de eerst gekozen persoon in Nederland die het kleinste model aan de tand mag voelen. Ze zijn gloednieuw, nog verpakt in al hun plastic beschermlagen. Een moment van spanning, hoe zien ze er naakt uit en hoe zullen ze omgaan met muziek? De stands schroef ik onder de luidsprekers, de stekkers erin, versterker aan, bronnen aan, opwarmen en dan: oren open.

Marantz PM11S2 
Na de introductie van de Marantz SA11 in een S2 versie kon het niet uitblijven dat de “bijpassende” PM11S1 versterker een upgrade naar S2 zou ondergaan. Tijdens de VAD show 2008 zal deze versterker zijn debuut beleven. HiFi.nl wist als eerste beslag te leggen op een recensie exemplaar en kan daarom al voor de officiële introductie verslag doen van de prestaties.


Achtergrondartikelen

New Music Brussel 2008  
Brussel lijkt misschien ver, echter vanuit de randstad bent u er binnen de twee uur. De stad is de moeite van een bezoek waard vanwege de monumentale waarde, om er heerlijk te eten (Brussel is het culinaire centrum van België) of om er te winkelen. Winkelen kan uitstekend in de vele audiowinkels die Brussel rijk is. Waaronder New Music, die in het weekend van 11 en 12 oktober 2008 een high-end audio show neerzette met werkelijk indrukwekkende opstellingen.


Tip

Nieuwe headshell draadjes
Het uitbouwen van een aftastelement (bijvoorbeeld voor naaldcontrole) of de vervanging van de analoge spoorzoeker is een goed moment om stil te staan bij de conditie van de armkop- (internationaal aangeduid als headshell) draadjes.


Muziek- en filmbesprekingen

Mogwai - The Hawk is Howling (CD) 
De Schotse band Mogwai heeft een unieke, eigen sound. Met zeer eenvoudige instrumentale middelen bouwen zij als geen ander een onontkoombaar sfeertje op. Het gaat van traag en verstild naar verzengend hard en meeslepend, en weer terug. Als je je als band niet houdt aan het motto van de eigen tweede plaat Come On Die Young krijg je onherroepelijk te maken met het spook van de herhaling.

Miles Davis - Round About Midnight (LP) 
Als Miles Davis fan krijg je nog wel eens de vraag voorgelegd welk kwintet je prefereert; zijn eerste of zijn tweede. Eigenlijk is het onmogelijk om daar een antwoord op te geven. Ten eerste had Miles zo’n goede neus voor het aantrekken van talent dat beide samenstellingen op hetzelfde hoge niveau speelden.

Royal Concertgebouw Orchestra – Horizon 1 (Premières 2007)   (hybride SACD) 
Het Concertgebouworkest is vooral beroemd om de uitvoeringstraditie van het grote romantische repertoir, maar vindt het ook belangrijk om vooruit te kijken. Mooi dat de mogelijkheden van het in eigen beheer uitbrengen van concertopnamen nu ook benut worden voor nieuwe composities. Op dit eerste deel van een nieuwe reeks staan er vier, waarvan drie in opdracht van het orkest gecomponeerd.

Louis Capart & Duo Balance; Voyage - d’une île à l’autre  (hybride SACD)
Jaren geleden ontdekte ik het audiofiele platenlabel Stockfisch Records. Een Duits label dat zich destijds toelegde op singer songwriter en gitaarmuziek. Inmiddels is het aanbod wat breder geworden en omvat het ook o.a. blues, jazz en klassieke muziek.

Import / Export (DVD-film) 
Werkloosheid betekent aan beide zijden van het voormalige ijzeren gordijn nog steeds iets anders. Ulrich Seidl toont dit aan de hand van twee jongeren die de stap zetten naar de andere kant: verpleegkundige Olga verlaat Oekraïne voor Wenen, en de zelfs als bewaker mislukte Pauli maakt een omgekeerde reis. Ontluistering troef.


EDITORS' CHOICE