NIEUWS

Hifidelity - Publicatie week 41

Redactie HiFi.nl | 09 oktober 2008

The Cat`s Out Of The Bag, zoals de Engelsen zo treffend zeggen. In onze schone taal hebben we eigenlijk geen equivalent voor deze prachtige beschrijving van een onthuld geheim. Hoewel het geheim in kwestie voor sommigen meer de vorm heeft van een aap die uit een mouw gekropen komt.

Genoeg taalspelletjes nu, tijd om de sluier geheel te verwijderen. Vandaag is het zo ver. Ons nieuwe magazine Hifidelity is gearriveerd. Sommigen van u wisten al dat het er aan zat te komen, omdat wij onze cockpitgebruikers twee weken geleden al op de hoogte hebben gebracht. Maar voor de meeste HiFi.nl lezers zal dit best een grote verrassing zijn. Een paar details: Het magazine gaat over mensen, muziek en film. Het is gemaakt voor een brede doelgroep, dus we vermijden typisch hifi-jargon. De beleving staat centraal, niet de techniek. En we geven het niet uit op internet, maar lekker analoog op papier. Het is best wel dik, al zeggen we het zelf: 132 pagina`s.

U hoeft niet te vragen of we er trots op zijn, want – al zijn we licht bevooroordeeld – wij vinden Hifidelity het mooiste magazine over geluidsapparatuur, muziek en film dat er is. En het belangrijkste is: Hifidelity staat voor 99 procent los van HiFi.nl, dus ze zitten elkaar op geen enkele manier in de weg. Twee verschillende teams, twee verschillende magazines. HiFi.nl blijft dus HiFi.nl zoals u het gewend bent.

En nu we het toch over HiFi.nl hebben, we hebben weer een interessante publicatie voor u klaargezet. Met een bescheiden maar belangrijke primeur in de vorm van de Marantz PM5003/CD5003 combinatie. Deze zeer goedkope set ziet er niet alleen erg goed uit, het blijkt ook nog eens een potentiële giant-killer te zijn. Lees wat Kilian Bakker er van vond, en u weet wat we daarmee bedoelen.

Nog zo`n wonderbaarlijk apparaat in de lagere prijsklasse is de Wadia 170 iTransport. Een iPod docking station dat, mits aangesloten op een goede D/A Converter, in staat is tot verbluffende geluidskwaliteit. Jan de Jeu, audiofiel in hart en nieren, is om.

En natuurlijk weer een stel verrassende muziek- en filmrecensies, een mooie tip voor de bezitters van een Rega platenspeler met een RB 250/300/600 arm.

Ik wens u veel leesplezier namens het HiFi.nl én het Hifidelity team,

Max Delissen

PS: Bent u benieuwd naar ons nieuwe magazine? Neem dan hier eens een kijkje.


Nieuw op HiFi.nl

Hardware recensies

Marantz CD 5003 PM 5003
Marantz heeft veel nieuws dit jaar, met name voor muziekliefhebbers met een bepekt budget, want de hier besproken modellen bieden meer dan een vriendelijk prijskaartje.

Wadia 170 iTransport
iPods. Overal kom ik ze tegen. Op straat, in de supermarkt, in de sportschool, noem maar op. Soms lijkt het wel of mensen alleen nog maar het huis uitgaan met de karakteristieke witte knopjes in de oren. Zelfs in mijn eigen woning zijn twee exemplaren te vinden. Ook al is dat dan niet vanwege de optimale kwaliteit van het gepresenteerde geluidsbeeld. De eerste is de iPod Shuffle die ik mijn vrouw cadeau gedaan heb. Omdat hij zo’n handig formaat heeft en met zijn clip zo eenvoudig aan haar trainingsjack bevestigd kan worden.
Tip

VTA aanpassen voor Rega RB armen
De Rega RB toonarmen zijn wereldwijd zeer populair (met name de RB 250), getuige de vele OEM-versies (Moth, Michell, etc.) die worden aangeboden. Zowel de oude uitvoeringen (met een bevestiging door middel van één grote moer) als de huidige versies (met driepunts bevestiging) missen iets wat veel audiofielen graag zien; een in hoogte verstelbare basis.


Muziek en filmbesprekingen

Pivot - O Soundtrack My Heart (CD)
Bij WARP records hebben ze nog steeds een goede neus voor interessante nieuwigheden. Pivot is een Australisch instrumentaal trio dat allerhande elektronica combineert met de traditionele gitaar-bas-drums bezetting. Nostalgische Vangelis of Jean-Michel Jarre klanken worden doorkruist met extreem gitaarwerk à la King Crimson en superstrak drumwerk. Behoorlijk nerdy, maar daarom niet minder enerverend.

Woven Hand - Ten Stones (CD) 
David Eugene Edwards maakt geen muziek voor de lol of voor de roem. Nee, deze gedreven, zeer religieuze muzikant uit Colorado wil zijn publiek confronteren met de slechtheid van de mens.  

E.S.T - Leucocyte (CD) 
In juli 2007 noemde ik deze groep, in een bespreking van hun album Tuesday Wonderland één van de meest verfrissende ensembles die ik de laatste jaren in de internationale jazzwereld tegen ben gekomen.

Raconteurs - Consolers Of The Lonely (LP)
Twee jaar geleden was daar plotseling de rockband Raconteurs met Broken Boy Soldiers. Ik zeg plotseling, maar zo was het natuurlijk niet helemaal. 

Anja Garbarek - Smiling Waving (LP) 
Na Vellkommen Inn uit 1992 en Balloon Mood uit 1996 kwam Anja Garbarek - jawel, de dochter van de fameuze Jazz saxofonist Jan Garbarek - met het in 2000 in London opgenomen Smiling & Waving. Het leverde haar in 2001 meteen een Noorse Grammy oftewel Spellemannspris op. 

Paranoid Park / Mala Noche (DVD-film) 
De nieuwste film van Gus Van Sant wordt in de DVD uitgave vergezeld door zijn eerste film uit 1985, die destijds nauwelijks te zien is geweest en dus nu voor het eerst op een breed publiek losgelaten wordt. Twee zoektochten van jeugdige personages in Portland, Oregon: in de hedendaagse skaterswereld en tussen de Mexicaanse vluchtelingen.


EDITORS' CHOICE