NIEUWS

50 jaar Nederpop

Redactie HiFi.nl | 29 september 2008

(ingezonden mededeling)

Het meest complete overzicht van de Nederlandse popmuziek ooit gemaakt
 
Van Brainbox tot Within Temptation; van Shocking Blue’s Venus tot aan de eerste (punk) single van de Tröckener Kecks; en van Earth & Fire’s eerste single naar Watskeburt?! van De Jeugd Van Tegenwoordig – nooit eerder verscheen een dergelijk compleet overzicht van de vaderlandse popgeschiedenis. Universal Music presenteert in samenwerking met het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid  een uitgebreid overzicht van de Nederlandse popmuziek.

Vanaf 26 september a.s. worden door Universal twee boxsets op de markt gebracht; de hits zijn per decennium verzameld op “50 Jaar Nederpop” (vijf CD’s) terwijl het tot nu toe onbekend gebleven materiaal gepresenteerd wordt op “Rare & Obscure” (vier CD’s), uitgebracht in samenwerking met Fonos.nl/Beeld en Geluid.

Beide sets zijn samengesteld door Leo Blokhuis en komen met een door hem geschreven boekwerkje vol met persoonlijke wetenswaardigheden en historisch feitenmateriaal.


foto: UM/GL/Theo Smit

De boxsets vormen de opmaat tot hét live event van het jaar: 50 Jaar Nederpop Live in de Heineken Music Hall op vrijdag 3 oktober. In een vier uur durende liveshow zullen ruim 30 artiesten en bands aantreden, die een muzikaal overzicht van 50 jaar Nederlandse popgeschiedenis geven - met o.a. Boudewijn de Groot, Bløf, Jan Akkerman, Krezip, De Dijk, Spinvis, Alquin, Piet Veerman en Junkie XL. Ook onverwachte revivals en reünies vormen een bijzonder onderdeel van de avond.

Radio 2 zal een speciale themaweek rondom 50 Jaar Nederpop uitzenden culminerend in een directe live uitzending van het concert op 3 oktober.

Op donderdag 9 oktober zendt de VPRO op primetime een 75 minuten durende jubileumshow uit onder de noemer De 50 Jaar Nederpop Quiz. Op 11 oktober zal de VPRO een drie uur durende registratie verzorgen van het concert.

Voor meer informatie zie www.50jaarnederpop.nl


EDITORS' CHOICE