NIEUWS

Luisteren! - Publicatie week 38

Redactie HiFi.nl | 18 september 2008

Binnen de hifi is er een aantal mogelijkheden om bekend (dan wel beroemd of berucht) te worden. Het maken van geweldige producten is er één van. Veel verstand hebben van hoe dingen werken helpt ook, en het doen van omstreden uitspraken is nog een andere manier. En vooral de combinatie van alle drie levert heel wat publiciteit op.

Dat dit kan leiden tot leuk leesvoer is duidelijk. Daarom kondigen we niet zonder enige trots ons interview met Antony Michaelson aan. Deze eigenaar/hoofdontwerper van Musical Fidelity annex muzikant (hij speelt zeer verdienstelijk klarinet) staat binnen de hifi-branche bekend om zijn kruidige uitspraken en tegendraadse meningen, die hij verkondigt als waren zij de waarheid, de hele waarheid, en niets dan de waarheid.

Iedereen die wel eens naar één van zijn producten heeft geluisterd zal moeten toegeven dat de man op zijn minst weet waar hij mee bezig is, want de geschiedenis van de hifi is doorspekt met opmerkelijke en legendarische apparatuur van zijn hand. Dat hij daarnaast een nogal uitgesproken mening over weergave, muziek, versterkervermogen en de Engelse politiek heeft - om er maar eens een paar onderwerpen te noemen - is inmiddels ook bekend.

Wij spraken met hem in het kader van onze serie "De muziekbeleving van...", maar u mag nu al van mij aannemen dat het gesprek niet alleen over muziek ging.

Verder deze week een recensie van een in-ear hoofdtelefoon van topklasse, en een verhaal over een opmerkelijke monitorluidspreker van het Canadese merk Paradigm. En over monitorluidsprekers gesproken, onze auteur Bert Dekker bracht een bezoek aan een lezer omdat hij (als collega-lid van een audiovereniging én My.Hifi.nl gebruiker) een interessant verhaal te vertellen heeft over zijn grotendeels zelf gebouwde set.

En natuurlijk weer een nuttige tip (zeker als u toch al van plan was om de huiskamer eens helemaal om te gooien), en interessante muziek- en filmbesprekingen. Er is weer genoeg leuks te beleven deze week, en daarbij wens ik u zeer veel leesplezier!

Max Delissen
Redacteur HiFi.nl


Nieuw op HiFi.nl

Hardware recensies

Paradigm Atom v5 Monitor
De naam Atom is niet alleen leuk gevonden maar ook zeer toepasselijk gezien deze weergever de junior uit Paradigm`s Monitor Series is. De Atom is een betaalbare en compacte 2 weg stand-monitor met basreflex poort, op zich een vrij algemeen concept maar in dit geval hebben we met een wolf in schaapskleren te maken.Shure SE420

In HiFi.nl`s vorige grote test van hoofdtelefoons voor portables, 23 stuks toentertijd, kwam de Shure SE530 als kampioen uit de strijd. Deze drieweg oordopjes (500 euro), heetten toen de `crème de la crème onder de in-ears`. Een iets simpeler uitgevoerde variant van de 530 is Shure`s SE420 (350 euro). Deze moet het doen met `slechts` twee drivertjes per kant. In ruil daarvoor leveren de Amerikanen de 420 wel voor een veel aangenamere prijs dan de 530. Is de kwaliteit in evenredigheid naar beneden gegaan, of is ook de 420 een supertalent?    


Achtergrondartikelen

De Muziekbeleving van...Antony Michaelson
Antony Michaelson (1951) is oprichter en directeur van Musical Fidelity, het gerenommeerde Engelse hifi-merk (sinds 1982), gevestigd in Wembley. Maar ook een zeer verdienstelijk klassiek klarinettist met een aantal fraaie opnames op zijn naam. Zijn instrument heeft hij recent (noodgedwongen) aan de wilgen gehangen. Michaelson groeide op in een joods gezin in West End, Londen, woont tegenwoordig in Hampstead (Londen) en heeft een dochter van twaalf. Een gesprek met een succesrijke, maar eigenzinnige Brit in aflevering 26 van De Muziekbeleving van…

Luisterbezoek Ton van der Mark
Dat liefhebbers van muziek en de betere audio, met goede oren en een behoorlijke dosis technische kennis én ervaring in staat zijn zélf een uitstekend klinkende Hifi-installatie te ontwerpen bewijst mijn gastheer van vandaag. En dat mijn gastheer ook nog eens een behoorlijke passie voelt voor dit onderwerp blijkt als hij zijn hele audio-installatie meesjouwt  naar het clubgebouw van de Audioclub Limburg om hem daar uitgebreid aan het toegestroomd publiek, ongeveer 40 mensen, te tonen én te laten beluisteren. Dit was immers het geval op de clubavond van de Audioclub Limburg een paar maanden geleden die geheel in het teken stond van de zelfbouwactiviteiten van Ton.


Tip

Optimalisering Stereobeeld
Dat de akoestiek van een ruimte een zeer grote invloed heeft op de weergavekwaliteit van een bepaald muzieksysteem staat als een paal boven water. Niet algemeen bekend is het feit dat objecten met een behoorlijke massa ook hun invloed op de weergave -namelijk het Stereobeeld- hebben.


Muziek en filmbesprekingen

The Wedding Present - El Rey (CD)
Als u nog een cadeautje zoekt voor een trouwerij, ligt een CD van dit gitaarbandje uit Leeds natuurlijk erg voor de hand. Al actief vanaf 1985 is dit het zevende album, en na Seamonsters uit 1991 het tweede dat geproduceerd werd door Steve Albini.

Tori Amos Live at Montreux 1991, Live at Montreux 1992 (CD) 
In de schijnbaar onuitputtelijke reeks concerten opgenomen in Montreux, dit maal de aandacht voor Tori Amos. Op deze dubbele live CD (de eerste is opgenomen in 1991, de tweede een jaar later) klinkt Tori Amos zoals zij behoort te klinken. Heel puur met ‚Äúalleen‚ÄĚ haar stem en haar pianospel.

Martha Wainwright - I Know You`re Married But I`ve Got Feelings Too (CD) 
I Know You’re Married But I’ve Got Feelings Too: de titel zegt alles over de gemoedstoestand van de ik-figuur in de liedjes . Gekweld en gekwetst tot in het diepste van je ziel; de liedjes gaan over niets anders dan stoute liefdes , verloren gegane relaties en hardnekkig repeterende rondzingende smart. 

The Spiderwick Chronicles (DVD-film)
Een gezin dat onwetend een vervloekt huis in een landelijke omgeving betrekt, het is een klassiek gegeven uit het horrorgenre. Anders dan gebruikelijk staat het huis dit keer niet in Engeland maar in Amerika, en ontpopt de film zich meer als een sprookje met fantasyfiguren dan als een griezelfilm.

The Year My Parents Went on Vacation (DVD-film) 
Het jaar waar de titel naar verwijst is 1970, toen Brazili√ę voor de derde keer wereldkampioen voetbal werd terwijl het land leed aan de onderdrukking door een totalitair rechts regime. De paradoxale gevoelens die dit oproept bij minderheidsgroepen die het toch al niet gemakkelijk hebben¬†vormen de achtergrond¬†in een aangenaam voortkabbelende film van voormalig kinderfilmmaker Cao Hamburger.


EDITORS' CHOICE