NIEUWSPioneer

Nieuwe speakers van Pioneer


Redactie HiFi.nl | 17 september 2008 | Pioneer

(ingezonden mededeling)

Pioneer kondigt de lancering aan van twee nieuwe, hoogwaardige luidsprekersets als aanvulling op zijn EX-luidsprekerreeks: de S-4EX bookshelf en S-8EX centrale luidsprekers. Deze kleinere multikanaaloplossingen teren op dezelfde bekroonde designtechnologie als de S-3EX tall boy-luidsprekers van vorig jaar, en brengen de HD audio-ervaring tot leven. Samen met de S-3EX tall boy-luidsprekers biedt Pioneer nu een compleet high-end multikanaalsysteem waarmee het wil voldoen aan de behoeften van zelfs de meest kritische audiofielen.

Pioneers nieuwe high-end luidsprekers brengen volgens de fabrikant een glasheldere klank voort en erfden de designfilosofie en vorm van de vorige EX-luidsprekerreeks. Die laatste is het resultaat van meer dan 70 jaar van superieur vakmanschap en ervaring.


Met Pioneers gewaardeerde Technical Audio Devices (TAD) als basis, werden de meest geavanceerde materialen gebruikt om garant te staan voor ongeëvenaarde geluidsprestaties. De befaamde designtechnologie omvat een keramische tweeter met grafiet membraan die concentrisch geplaatst is binnen een kegelvormige magnesium middentoondriver in de Precision Curve-kast, die een ‘virtuele cocon’ met perfect surroundgeluid creëert. Met zijn ruime audiokennis laat Pioneer luisteraars genieten van loepzuivere en kristalheldere prestaties en zo een unieke ervaring beleven.


Superieure constructie

De uitzonderlijke klank van de EX-luidsprekerreeks is te danken aan de degelijke constructie en het gebruik van hoogwaardige materialen. Beide luidsprekers zijn uitgerust met TAD`s exclusieve concentrische tweeter/middentoondriver-technologie, die een glasheldere en consistente klank produceert. Het membraan van de tweeter is vervaardigd uit keramisch grafiet, een van de lichtste en stevigste materialen op de markt met superieure dempeigenschappen. Omdat keramisch grafiet zo licht en uitzonderlijk sterk is, is de resonantie van het membraan helemaal niet te horen. Dit leidt op zijn beurt tot een meer zuivere en preciezere klank. Dankzij deze verbetering kunnen de nieuwe Pioneer-luidsprekers de uiterst hoge frequenties van DVD Audio- en SACD-formaten weergeven.

De lagetonendriver dient als basis van de S-4EX en S-8EX luidsprekersystemen. Met zijn harde kegelstructuur, hooglineair magnetisch circuit en stevig aluminium mandframe geeft deze woofer sterke, diepe en snelle lage tonen weer en verzekert hij vlotte transities naar de middentoondriver. Het magnetisch circuit is de motor van een driver. Om lage tonen van uitzonderlijke kwaliteit te bekomen, moet dit circuit niet alleen krachtig zijn maar moet het die kracht ook nog eens constant kunnen houden. Pioneers unieke Linear Drive Magnetic Circuit werd zodanig geoptimaliseerd dat de eenheid nog meer kracht aankan en de lage frequenties van een echt instrument optimaal worden weergegeven. De kegel, stofkap en spoel van de woofer hangen samen via een ‘driehoeksstructuur’, bekend om zijn superieure onbuigzaamheid. In combinatie met de aramide- en koolstofvezel van de kegel is deze constructie uitzonderlijk sterk, wat zorgt voor een betere geluidsweergave.Beide luidsprekers hebben een indrukwekkend totaalvermogen van 160 watt.


Innovatieve kast

Nadat de tweeter/middentoon- en lagetoondrivers werden geperfectioneerd, werd een al even ingenieus omhulsel gebouwd om als stabiele basis te dienen. De kasten van de EX-reeks bestaan uit meerdere lagen gebogen en gelamineerd MDF. Pioneers Precision Curve Design maakt ze nog eens robuuster en onbuigzamer dan de rechte tegenhangers. De gebogen omhulsels vangen het geluid afkomstig uit de kast op waardoor vervorming wordt beperkt. Daarnaast zijn de producten voorzien van de Perfect Time Alignment Design-functie: het oppervlak van de voorste klankkast is gebogen met een radius van 3m, wat er samen met een achterwaartse helling voor zorgt dat het geluid uit alle luidsprekers in een multikanaalsysteem de luisteraar perfect op het zelfde ogenblik bereikt. Op die manier komt de ideale audio-ervaring tot stand.

Om komaf te maken met verticale staande golven – verantwoordelijk voor een ongelijke, doffe lagetonenrespons – ontwikkelde Pioneer de unieke ABD (Acoustic Balance Drive) simulatietechnologie. Via ABD kunnen de poort en lagetoondrivers in de beste positie worden geplaatst, om de invloed van de eerste verticale staande golf te elimineren. De tweede verticale staande golf wordt weggewerkt via een interne resonator die gebruikmaakt van onze AFAST (Acoustical Filter Assisted System Tuning) technologie. Het resultaat zijn precieze en dynamische lage tonen zonder kleuring van de lage middentonen.
Deze allesbehalve onopvallende luidsprekers kregen een passende afwerking. De S-4EX en S-8EX zijn beschikbaar in een elegante, glanzende en verniste beukafwerking of een donkere, matte teakafwerking. Eén ding is zeker: ze zullen alle twee in het oog springen, en dit in elk interieur.

Beschikbaarheid
Beide luidsprekers zijn dit jaar verkrijgbaar vanaf oktober.

EDITORS' CHOICE