NIEUWSCanton

Canton introduceert de DM 90

Redactie HiFi.nl | 08 september 2008 | Canton
(ingezonden mededeling)

Nu zeer velen hun traditionele tv toestel de deur uit hebben gedaan en over zijn gestapt op een platte tv, blijkt dat menigeen de geluidsweergave daarvan teleurstellend vindt. In zo’n kleine behuizing past nu eenmaal geen fatsoenlijke luidspreker. Het is een optie het geluid van de tv via de hifi installatie te laten lopen, maar dit heeft als nadeel dat het geluid dan meestal niet “uit” de TV komt en dat is onnatuurlijk. Daarnaast worden TV geluid en de Hifi installatie steeds vaker als twee afzonderlijke systemen gezien.

Voor de groep tv kijkers die echt goed geluid willen maar geen surround sound installatie, heeft Canton het DM 90 “Virtual Surround System” ontwikkeld.In tegenstelling tot reeds verkrijgbare vergelijkbare producten is Canton er in geslaagd een volwaardig home cinema luidsprekersysteem in één behuizing te ontwikkelen. Het doel was een onberispelijke weergave van zowel surround sound als stereo radio- en cd weergave te realiseren uit één luidsprekersysteem.

Canton heeft hiertoe de DM 90 voorzien van een geïntegreerde subwoofer. Deze kan de laagste frequenties gemakkelijk weergeven maar ook alle hogere frequenties worden natuurgetrouw ten gehore gebracht. Op de ingebouwde processor/versterker wordt de dvd speler middels een digitale audioverbinding aangesloten. Dolby Digital en/of DTS decoding vindt plaats in de aanwezige surround decoder.

Een speciale audioprocessor behandelt het signaal dusdanig, dat het lijkt alsof het geluid vanuit alle richtingen op de luisteraar af komt. Filmfragmenten met geluidseffecten bevestigen de indruk dat geluiden zelfs opzij, achter en boven de luisteraar vandaan komen. In werkelijkheid is dit niet zo, maar de geavanceerde audioprocessor in de DM 90 kan die indruk wekken. En dat terwijl het geluid uit één behuizing komt!  Het Canton systeem maakt geen gebruik van reflecties via de wanden, waardoor het in elke ruimte goed klinkt, los van vorm of akoestische demping. Een ander voordeel van deze Canton technologie is dat bij gewone TV uitzendingen bijvoorbeeld de stem van nieuwslezer normale proporties heeft, zonder dat deze 3 meter breed is zoals dit bij andere systemen vaak het geval is.

Ook de weergave van stereo cd’s en van de ingebouwde RDS FM radio is zeer goed te noemen. Dit is erg belangrijk omdat vrijwel iedereen een verzameling cd’s in de kast heeft staan en ook zo nu en dan eens naar de radio wil luisteren. Hieruit blijkt de grote kennis en ervaring die Canton in de afgelopen 35 jaar heeft opgebouwd als bouwer van hoogwaardige muziekluidsprekers.De bediening van de DM 90 is kinderlijk eenvoudig. De meegeleverde draadloze afstandsbediening wordt gebruikt voor het maken van de instellingen van het systeem, en is voorzien van een duidelijke display waarop al deze instellingen af te lezen zijn. Deze afstandsbediening werkt volgens het radiofrequent principe, wat inhoudt dat de gebruiker de afstandsbediening niet persé op de DM 90 behoeft te richten. Het is zelfs niet nodig de DM 90 in het zicht te hebben.

Deze afstandsbediening beschikt tevens over een “leerfunctie”, die het mogelijk maakt de infrarood commando’s van de afstandsbediening van aangesloten apparaten op te slaan en te gebruiken. Zo kan ook de dvd speler, van welk merk dan ook, worden bediend met de afstandsbediening van de DM 90.

Extra apparatuur zoals een hard disk recorder, dvd speler, satellietontvanger of cd-speler kan op de achterzijde van de DM 90 worden aangesloten, zodat de DM 90 zelfs als een compleet audiosysteem dienst kan doen. Met een systeemvermogen van 350 Watt is ruim voldoende vermogen beschikbaar om elke woonruimte zonodig met daverende effecten te vullen.

Met zijn afmetingen van (B) 90 x (H) 14,5 x (D) 30 cm past de DM 90 in veel van de TV meubels die beschikbaar zijn.

Winkelprijs:
1349 euro in slijplak zwart uitvoering, 1599 euro in hoogglanslak zwart uitvoering

Canton biedt nog 3 andere systemen aan in de Digital Movie serie. De DM 1, DM 2 en DM70. Zie ook www.canton.de voor veel lovende testrapporten.
MERK

EDITORS' CHOICE