NIEUWS

Grootste platenverzameling te koop

Max Delissen | 25 augustus 2008

De grootste particuliere platenverzameling ter wereld staat te koop. De Amerikaan Paul Mawhinney uit Pittsburg biedt 1 miljoen langspeelplaten en meer dan 1,5 miljoen singles aan, waarvan de meeste nog gloednieuw zijn.

Mawhinney begon ooit onder druk van zijn vrouw een platenzaak toen hij zo`n 160.000 exemplaren bijeen had gesprokkeld. Maar in plaats van te verkopen breidde hij zijn verzameling alleen maar verder uit. Nu hij, vanwege gezondheidsredenen, wil stoppen met zijn winkel is hij dus op zoek naar een koper die hem in één klap van zijn collectie wil verlossen.

Eén optie was om de verzameling over te doen aan de grootste bibliotheek ter wereld (de Amerikaanse Library Of Congress), maar die konden vanwege bezuinigingen geen goed bedrag bieden. Een koper op eBay bleek een vals bod te hebben uitgebracht, dus zit Mawhinney nog steeds met zijn gigantische verzameling.

De collectie zou volgens kenners minstens 50 miljoen dollar moeten kunnen opbrengen, maar een bod van 3 miljoen is volgens de huidige eigenaar voldoende. Het kost een paar centen, maar dan heb je ook wat... De huur van de opslagruimte is inmiddels verlopen, dus enige haast is geboden.

Een korte film van Sean Dunne over Paul Mawhinny en zijn verzameling is hier te bekijken.


EDITORS' CHOICE