NIEUWS

De kortste weg van A naar B loopt via: LFD

Redactie HiFi.nl | 07 augustus 2008 |

(ingezonden mededeling)

Sinds kort is Hanze Hifi importeur van het door en door Britse versterkermerk LFD Audio. LFD is weliswaar slechts een vliegenpoepje op de hifikaart, maar het bestaat al sinds 1987. Op kleine(!) schaal worden in Clacton-on-Sea (Essex) “ambachtelijke” versterkers geproduceerd.

LFD Audio is een nogal traditioneel Brits Hifi bedrijf. Alle producten worden grotendeels met de hand in het Verenigd Koninkrijk gebouwd. Hoewel het bedrijf gerund wordt door twee exacte wetenschappers (Dr. Richard Bews en D. Malcolm Omar Hawksford) is de subjectieve waarneming een belangrijke pijler van de LFD bedrijfsfilosofie. Wat heb je aan een versterker met prachtige vervormingcijfers wanneer het apparaat niet mooi klinkt?

Bij LFD combineren de ontwerpers state of the art ontwerpen met uitvoerige subjectieve evaluaties (gewoon luisteren dus) om vast te kunnen stellen wélk onderdeel op wélke plek in de schakeling het best klinkt. Wanneer je dit methodisch aanpakt is dit een zeer tijdrovende klus die zich echter terugbetaalt in meer transparantie, een grotere ruimtelijkheid en een betere afbeelding.

Opvallend bij het kant-en-klare product is het gebruik van een minimale hoeveelheid onderdelen (de kortste weg van A naar B!) Hierbij wordt bewust gekozen voor hoogwaardige bedrading op plaatsen waar andere ontwerpers zouden kiezen voor een simpele printbaan. Uiteraard wordt deze keus alleen gemaakt als deze de muzikale kwaliteit van de versterker ten goede komt. Hoewel er in een LFD versterker in absolute zin meer kabellengte is toegepast,  is in veel gevallen is de signaalweg in de LFD versterker tot vijf maal korter dan die in een concurrerende versterker!

Het bovengenoemde gecombineerd met een superieure voeding  en een consequent doorgevoerde steraarding levert versterkers op die lang meegaan en die perfect inspelen op de muzikale gevoeligheid van de menselijke waarneming.

Dat Hanze Hifi enthousiast is over dit product en de filosofie van de ontwerpers zal velen van u niet verbazen. De eigen HAT LA 2 MKII buizenvoorversterker is immers op een vergelijkbare leest geschoeid! Zeer hoogwaardige voeding, extreem korte signaalweg, passieve componenten geselecteerd en toegepast na uitvoerige beluistering op díe plaatsen waar deze het best klinken.

Sam Tellig in Stereophile, February 2008 over de LFD Integrated Zero Mk. III LE Integrated Amplifier: "It`s not one of the best, ... but the best!" ... .


Prijs:
1750 euro (lijn uitvoering)
2100 euro (met MM  phono-trap)


EDITORS' CHOICE