Chord: digitale muziek via Bluetooth

Het Engelse Chord Electronics Ltd. is er als eerste fabrikant van high-end audioapparatuur in geslaagd D/A converters te maken die via het Bluetooth protocol een digitale datastream kunnen ontvangen.

Door het Bluetooth Advanced Audio Distribution Profile, kortweg A2DP, te gebruiken voor digitale signaaloverdracht, heeft Chord Electronics een brug geslagen tussen apparaten die over bluetooth beschikken en de vertrouwde hifi installatie. Denk aan populaire muziekdragers als vele mobiele telefoons, PDA’s of PC’s. Het geheim van de smid zit hem in het gebruik van het gedeelte van de bluetooth datastream dat gereserveerd is voor digitale audio, maar niet eerder geëxtraheerd en ontcijferd kon worden. Chord heeft hiervoor een speciale bluetooth ontvanger ontwikkeld die ze hebben geïntegreerd in twee nieuwe D/A converters namelijk de Chord Chordette Gem en de Chord QBD76.

Mobiele telefoons en Personal Digital Assistents worden met het toenemen van beschikbaar geheugen (tegenwoordig al meer dan 16GB op een microSD) meer en meer gebruikt als opslagmedium voor honderden muzieknummers op hoge resolutie. Nu is het al enige tijd mogelijk om dergelijke apparaten op de muziekinstallatie in huis aan te sluiten, maar dit geschiedde altijd analoog. Met de komst van de Chordette Gem en de QBD76 D/A converters van Chord Electronics kunnen deze muziekbibliotheken op CD kwaliteit en volkomen draadloos binnen een straal van 30 meter via de hifi installatie worden weergegeven.

Verder beschikken deze nieuwe D/A converters eveneens over een USB ingang, zodat op eenvoudige wijze PC’s zonder een bluetooth voorziening aangesloten kunnen worden. De meest uitgebreide D/A converter, de Chord QBD76 kan tevens dienst doen als separate converter voor een CD speler met een digitale uitgang, zodat ook bestaande CD spelers opgewaardeerd kunnen worden.

Chord maakt al 19 jaar high-end audio apparatuur en staat zowel in de professionele als consumentensfeer bekend om de hoogwaardige D/A converters, prachtige CD loopwerken, uiterst stabiele versterkers en multimedia systemen. Het is hun visie dat er een verschuiving plaatsvindt in muziekdragers en dat er behoefte is aan kwaliteitsgarantie van de af te spelen muziek. Door middel van deze baanbrekende en digitale bluetooth technologie denken zij dit waar te maken.


EDITORS' CHOICE